Suceava, alături de București, unul dintre puținele județe unde înmatricularea vehiculelor comerciale se face într-o zi. Patronatul transportatorilor- UNTRR-arată că la Botoșani durează 35 de zile, iar la Vaslui-91 de zile

Suceava, alături de Capitală este unul dintre puținele județe din țară unde înmatricularea vehiculelor comerciale se face într-o singură zi.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), a solicitat Guvernului și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să ia măsuri urgente pentru reducerea perioadei de înmatriculare pentru autovehiculele comerciale de la peste 30 de zile la o zi.

”În prezent, transportatorii rutieri români trebuie să aștepte de la câteva zile, în județe precum București (1 zi), Suceava (1 zi), Mehedinți (2 zile), Neamț (3 zile) sau Dolj (5 zile), până la peste 30 de zile în județe precum Bacău (32 de zile), Botoșani (35 de zile), Dâmbovița (35 de zile), Alba (44 de zile), Sibiu (41 de zile), Brașov (43 de zile), Timiș (30-60 de zile), Iași (41 de zile), Bistrița-Năsăud (60 de zile) sau chiar 91 de zile la Vaslui, pentru a putea realiza o programare în vederea depunerii documentelor necesare obținerii certificatelor de înmatriculare pentru autovehicule”, se arată într-un comunicat al UNTRR.

Potrivit patronatului transportatorilor, imposibilitatea operării autovehiculelor comerciale, un anumit număr de zile, generează costuri și pierderi pentru firmele de transport rutier și pentru economia României din cauză că  vehiculele comerciale sunt blocate nejustificat de mult din cauza procedurilor de înmatriculare.

”Reamintim că aproape un sfert din exportul total de servicii al României din 2017, de peste 20 miliarde euro, a fost realizat de ramura transportului rutier, fiind principala ramură contribuitoare la exportul de servicii, potrivit datelor Băncii Naționale a României și Consiliului de Export al României. În 2017, transportul rutier a contribuit cu 4,75 miliarde euro la exportul de servicii al României, având o contribuție cu 22% mai mare decât întreaga ramură de servicii telecom și IT la exportul de servicii al României”, se mai arată în comunicat.(N.B.)