Autorităţile sanitare sucevene au stabilit necesarul estimat de doze de vaccin gripal pentru sezonul rece 2018-2019. În judeţ ar fi nevoie de 46 000 de doze de vaccin

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, luni, că necesarul estimat de doze de vaccin gripal pentru sezonul rece 2018-2019 a fost stabilit în conformitate cu datele obţinute de la spitalele din judeţ şi de la medicii de familie.

Ea a spus că pentru sezonul rece 2018-2019 în judeţ ar fi nevoie de 46 000 de doze de vaccin, iar autorităţile sanitare sucevene au transmis Ministerului Sănătăţii necesarul de doze de vaccin gripal.

Medicul sucevean a mai spus că pentru sezonul rece 2017-2018 au fost solicitate 55 500 de doze de vaccin gripal, fiind repartizate judeţului Suceava 33 270 de astfel de doze.

De menţionat este că Ministerul Sănătăţii a anunţat la sfârşitul lunii august că vaccinul gripal va fi disponibil începând cu data de 15 septembrie.

Într-un comunicat de presă al MS se precizează că un milion de doze de vaccin gripal vor fi utilizate în acest an pentru imunizarea populației la risc în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății.

Sursa citată menţionează că, în baza unui Acord -Cadru, Ministerul Sănătății a semnat “contractul subsecvent pentru achiziționarea dozelor de vaccin gripal și a stabilit calendarul de livrare în teritoriu”, valoarea cu TVA a contractului fiind de 11.205.200 de lei, iar conform contractului încheiat cu câștigătorul licitației, livrarea dozelor de vaccin urmează să fie efectuată de furnizor către direcțiile de sănătatea publică, începând cu data de 15 septembrie 2018.

 

“Am luat toate măsurile astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului gripal. Achiziția se realizează în baza unui Acord – Cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani și astfel reușim să asigurăm aprovizionarea la timp și să demarăm campania de vaccinare  în beneficiul celor care au nevoie de acest tip de prevenție”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, citată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

 

În documentul citat se arată că această campanie de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, derulată de a Ministerului Sănătăţii, are ca scop reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon şi se va desfăşura în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Beneficiarii campaniei de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide.

 

“Odată cu venirea toamnei, specialiștii recomandă populatiei să respecte cu strictețe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

(Liliana Bujdei)