Șapte atacuri ale urșilor și un atac al lupilor asupra vitelor și cailor din gospodării sucevene în luna august. În acest an s-au semnalat 25 de atacuri ale urșilor și două ale lupilor


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a anunțat că în acest an s-au semnalat 27 de atacuri ale urșilor și lupilor asupra animalelor domestice din gospodării ale sucevenilor, opt astfel de atacuri fiind înregistrate în luna august.

Potrivit unui comunicat semnat de șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, că un volum mare de timp și resurse umane a trebuit alocat evaluării pagubelor produse de atacurile urșilor și lupilor asupra animalelor domestice din gospodării.

„Numai în luna august au fost verificate opt astfel de dosare, din care șapte pentru atacuri ale urșilor asupra vitelor și cailor și unul pentru un atac al lupilor. Cu aceste dosare, totalul cauzelor de acest tip verificate în cursul anului 2018 se ridică la 27, din care 25 atacuri ale urșilor și două ale lupilor”, arată Mihai Gășpărel.

În luna iulie, Mihai Găşpărel a prezentat modul în care se realizează evaluarea pagubelor produse de vânat.

“În 48 de ore, proprietarul trebuie să anunţe Primăria, iar la rândul său, Primăria anunţă Garda Forestieră pentru constituirea comisiei. Acea comisie se deplasează în alte 48 de ore şi realizează procesul verbal de constatare, se emite decizia care aprobă procesul verbal, iar această decizie este înaintată Ministerului Mediului, pentru că, spre exemplu, ursul este o specie strict protejată şi despăgubirile se acordă de către Ministerul Mediului”, a arătat Găşpărel.

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava a subliniat că în anul 2017, din câte ştie, Ministerul Mediului a achitat despăgubiri în toate cazurile de pagubă generată de urs. (L.B.)


Intră acum și în grupul de