Produsele din carne și lactate din Ucraina și Moldova introduse prin Vama Siret vor fi confiscate și incinerate


Intră acum și în grupul de

În paralel cu Punctul de Inspecție Frontieră Siret, instituție subordonată direct Autorității Naționale Sanitar Veterinare, inspectorii de la DSVSA Suceava vor efectua în următoarea perioadă controale privind produsele din carne și lactate din Ucraina și Republica Moldova introduse ilegal în țară. „În perioada (-14 decembrie are loc – Săptămâna veterinară europeană, în cadrul căreia vom face verificări în zonele de trafic de frontieră dar și în piețe și bazaruri. Aceste produse nu au ce căuta pe piață.

Ele trebuiesc confiscate și incinerate. Produsele de origine animală pot fi purtătoare de agenți patogeni care provoacă boli infecțioase la animale și oameni. Punctul de Frontieră Siret se află la granița Uniunii Europene. Nu putem permite ca prin acest punct să fie introduse boli ce pot afecta UE. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, noi am fi responsabili de acest lucru. Pe aici nu se pot introduce nici animale, fie ele și de companie”, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, șeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.

Acesta a precizat că obligația călătorilor este de a prezenta aceste produse controlului la postul de frontieră. Totuși, Petrea Dulgheru a precizat că în micul trafic se pot introduse produse din carne și lactate în limita a 1 kg de fiecare produs de persoană, destinat consumului propriu. „Cantitățile mari sunt confiscate și incinerate chiar în punctul de la Siret. Există proceduri și controale veterinare stricte care reglementează introducerea în Uniunea Europeana a produselor de origine animală și non-animală. PIF Siret-Suceava este aprobat de către comisia pentru Controlul produselor de origine animală. Prin PIF Siret-Suceava nu pot intra pe teritoriul Uniunii Europene animale vii inclusiv animale de companie, deoarece nu este aprobat pentru astfel de controale”,  a menționat Petrea Dulgheru.

Acesta a mai spus că în județ există puncte de trecere a frontierei la Vicovu de Sus- punct pietonal și rutier, la Climăuți- punct rutier, la Vicșani- punct feroviar, Vășcăuți- punct rutier, Izvoarele Sucevei-punct pietonal și Ulma- punct pietonal, de care răspund medicii veterinari din centrele zonale respective, dar pe perioada sărbătorilor acestea sunt închise, astfel că inspectorii veterinari vor efectua controale în județ, în special în piețe.

Șeful DSVSA Suceava a afirmat că s-a luat legătura și cu autoritățile ucrainene pentru colaborare. De asemenea în cadrul „Săptămânii veterinare europene” în PIF Siret-Suceava, acest eveniment va fi marcat prin lansarea unei campanii de informare a călătorilor cu privire la regulile de introducere în Comunitatea Europeană a produselor de origine animală în bagajele personale și a animalelor de companie. Petrea Dulgehru a adăugat că, în acest sens în PIF Siret-Suceava vor fi afișate postere în locuri vizibile și vor fi distribuite pliante călătorilor ce intră în Uniunea Europeană.
 

 


Intră acum și în grupul de