Peste 60 de cazuri de turbare la animale, de la începutul anului

Proiectul de cofinațare europeană pentru eliminarea rabiei este salutat de conducerea Direcției Sanitar- Vetrinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, județul Suceava fiind cunoscut ca unul intens rabigen. „Proiectul de eradicare a rabiei trebuia să înceapă încă de anul trecut, județul Suceava aflându-se printre cele 10 incluse în proiectul pilot, însă acesta nu a mai demarat. Prin proiectul cofinanțat se dorește ca în următorii 10 ani spațiul românesc să devină liber de rabie, proiectul asigurând fonduri pentru vaccinarea antirabică a vulpilor. Costurile acestor acțiuni sunt foarte mari, vaccinarea urmând a se face cu ajutorul aviației.

Până acum vaccinarea o făceam cum putem și noi”, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă șeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.

Acesta a precizat că de la începutul acestui an în județ s-au înregistrat peste 60 de cazuri de rabie la animale, în special la vulpi. „Ne bucură faptul că, deși numărul de cazuri este mare am reușit să gestionăm bine situația, neînregistrându-se nici un caz în care boala să fie transmisă la om. Nu trebuie uitat faptul că această boală este mortală”,  a mai spus șeful DSVSA Suceava.

Pe lângă cazurile de turbare la vulpi, în județ au mai fost înregistrate asemenea situații și la vaci, pisici, jder, dihor și câini.