Ziua Pompierilor din România, marcată de ISU Suceava cu un ceremonial militar, o slujbă de pomenire a pompierilor căzuţi la datorie şi acordarea unor diplome de onoare. Preşcolari şi elevi au vizitat ISU Suceava în cadrul Zilei Porţilor Deschise


Intră acum și în grupul de

Activităţi de marcare a Zilei Pompierilor din România, sărbătorită anual, în data de 13 septembrie, au fost organizate, marţi, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, printre acestea numărându-se un ceremonial militar, o slujbă de pomenire a pompierilor căzuţi la datorie, depunerea de coroane la monumentul “Pompierul”.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, colonel Costică Ghiaţă, a declarat, joi, la festivitatea de marcare a Zilei Pompierilor din România, că sărbătoarea din acest an dobândeşte o semnificaţie în plus, fiind înnobilată de împlinirea a 100 de ani de la“evenimentul politic major al anului 1918, desăvârşirea statului naţional român realizată prin unirea provinciilor româneşti la România”.

“Pentru noi, pompierii militari, va râmâne pentru totdeauna scris cu litere de aur în marea carte a istoriei neamului Ziua de 13 septembrie 1848, când cei 167 de neînfricaţi ostaşi din Roata de pompieri a capitalei, în frunte cu bravul căpitan Pavel Zăgănescu, s-au acoperit de nepieritoare glorie militară în încrâncenata bătălie din Dealul Spirii, împotriva invadatorului străin venit să înăbuşe aspiraţiile legitime ale neamului nostru. Memoria acelor eroi pompieri, o parte dintre ei fiind înmormântaţi în cimitirul Sf. Gheorghe de la Calea Plevnei, este an de an evocată şi venerată prin emoţionantele ceremonii desfăşurate la monumentele închinate luptătorilor din Dealul Spirii şi a tuturor eroilor, în general, din întreaga ţară”, a spus colonel Petru Ghiaţă.

 Inspectorul şef al ISU Suceava, colonel Costică Ghiaţă, a înmânat diplome de onoare şefilor unor structuri şi instituţii din cadrul MAI, respectiv inspectorului şef IPJ Suceava, comisar şef Adrian Buga, inspectorului şef IJJ Suceava, lt.col. Marian Mihai Lungu,  şeful Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Suceava, colonel Mihai Dascălu, şeful Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Suceava, colonel Florin Constantin Simu, şeful Serviciului Judeţean Anti-corupţie Suceava comisar şef Marius Asmarandei, comisarului şef Ilieş Baltariu de la Direcţia Regională de Informaţii Nord-Est, lt.col. Florin Crăciun, şeful Structurii Teritoriale pentru probleme speciale a judeţului Suceava, col. Mugurel Anton, comandantul Centrului Militar Judeţean Suceava, comisar şef Cezar Ciorteanu, şeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, dar şi primarului Sucevei, Ion Lungu, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc şi prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi.

Prezent la manifestările prilejuite de sărbătorire a Zilei Pompierilor din România, primarul Sucevei, Ion Lungu, a adus un mesaj al comunităţii, de recunoştinţă şi respect pentru activitatea pompierilor militari ai ISU Suceava.

“Chiar dacă astăzi nu mai suntem în război, dumneavoastră sunteţi în linia întâi, cumva sunteţi pe un front, zi de zi, în stare permanentă de alertă, de aceea vă mulţumim şi vă purtăm toată recunoştinţa”, a spus Lungu.

El a precizat că atribuţiile pompierilor din cadrul ISU Suceava s-au modificat în timp, în prezent acţiunile acestora fiind mult mai complexe, intervenind atât în cazul indundaţiilor, alunecărilor de teren, cât şi în cazul incendiilor, dar şi acţiunile SMURD pentru salvarea vieţilor omeneşti.

El a mai spus că ISU este un proiect de ţară reuşit.

“Astăzi, ca primar, când văd maşinile de intervenţie ale ISU, am siguranţa că vă veţi face datoria, că lucrurile vor fi limitate, că oamenii vor fi salvaţi”, a subliniat Lungu.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, i-a felicitat pe pompierii suceveni cu prilejul zilei lor, mulţumind, totodată, pentru “extraordinara colaborare” cu ISU Suceava.

El a declarat că pompierii militari sunt “eroii anonimi” ai judeţului şi ai ţării şi, deşi sunt cei care intervin pentru salvarea vieţilor omeneşti, numele lor nu sunt popularizate, de aceea e nevoie poate de mult mai multă recunoştinţă faţă de activitatea acestora.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi a transmis mesajul adresat pompierilor militari de către ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu prilejul Zilei Pompierilor din România.

Ulterior, vorbind în nume personal, prefectul de Suceava a mulţumit cadrelor militare în rezervă pentru întreaga activitate desfăşurată.

“Pentru dumneavoastră, cadre militare active, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vă adresez rugămintea să rămâneţi, în continuare, aceeaşi echipă şi să apreciaţi faptul că pe dumneavoastră contez în primul rând în gestionarea situaţiilor de urgenţă. Vă mulţumesc pentru întreaga activitate desfăşurată”, a spus Adomnicăi.

De menţionat este că în intervalul orar 09:00 – 15:00, ISU Suceava a organizat, joi,  „Ziua Porților Deschise”, la toate subunitățile din județ, cu prezentarea tehnicii și accesoriilor de intervenție, prezentarea unor segmente de probe din concursurile profesionale ale pompierilor militari, precumși un exercițiu SMURD, cu descarcerare și acordare a primului ajutor medical.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de