Centralele termice ale școlilor noi funcționează fără avizul ISU pentru că nu au fochiști


Intră acum și în grupul de

Aproape toate școlile din județ care dețin centrale termice noi, funcționează fără avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava ,deoarece MEdCT nu a aprobat posturi de fochist, iar ISU cere personal abilitat care să lucreze la aceste centrale. Șeful IȘJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă că în luna septembrie a fost personal la minister și a depus o cerere prin care solicita 75 de posturi de fochist pentru școli din județ, trimițând și prin poștă o cerere. Acesta a precizat că nu a primit nici un răspuns scris, ci doar unul verbal, de negare. „Nu am primit niciun răspuns, decât unul verbal, prin telefon, în care ni se spunea că nici să nu ne gândim la așa ceva”, a afirmat șeful IȘJ Suceava.

Precizăm că zilele trecute, directorul școlii Voievodeasa- Sucevița, a spus că Inspectoratul Școlar nu a aprobat posturi de fochiști pentru centrala de la școala nou construită și nu are avizul ISU, astfel că unitatea de învățământ nu funcționează, elevii învățând în prezent în vechea școală.

Șeful IȘJ Suceava a ținut să precizeze că unele conduceri de școli și-au rezolvat totuși problema cum au putut, prin transformarea unui post de muncitor în două jumătăți de normă, una pentru fochist, cealaltă – muncitor, respectiva persoană fiind trimisă la specializare. “Cei care au vrut să găsească soluții au găsit”, a afirmat Petru Carcalete.

Acesta a mai menționat că, în continuare, există școli unde încălzirea elevilor în clase se face fie cu calorifere electrice, fie cu sobe cumpărate de la magazin, fiindcă nu au fost montate centralele termice, dar că mai sunt și localități unde “primarii nu sunt interesați de această problemă, deși acest lucru cade în sarcina lor”.

Șeful IȘJ a readus în discuție și problema încălzirii Școlii din Cotârgași, unde constructorul nu a montat centrala fiindcă nu și-a primit toți banii și elevii se încălzesc la caloriferele electrice cumpărate din fonduri private.  “Probabil constructorul va rezolva problema pe banii lui și va aștepta banii. Am avut o discuție la telefon și constructorul a spus că va încerca, deși e la limita posibilităților financiare”, a spus Petru Carcalete.

 


Intră acum și în grupul de