Cursurile de apă Suceava, Moldova și Râșca, din județul Suceava, vor fi reamenajate în regim de urgență

Directorul Administrației Bazinale de Apă Siret, Vlad Marcoci, a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, că instituția a predat amplasamentele și a emis ordinele de începere a lucrărilor pentru trei obiective afectate de inundațiile produse în perioada iunie-iulie 2018 în județul Suceava. Lucrările sunt finanțate din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, iar sumele necesare au fost alocate prin HG 582/2018.

Cele trei obiective hidrotehnice pentru care s-au alocat fonduri sunt: ”Refacerea amenajării râului Suceava în zona sursei de alimentare cu apă a municipiului Rădăuți, județul Suceava”; ”Amenajare râu Moldova și afluenți pe tronsonul Fundu Moldovei – Gura Humorului etapa I – amenajare pârâu Humor, județul Suceava”; ”Regularizare și îndiguire pârâu Râșca la Bogdănești, județul Suceava-etapa I”

Astfel, pentru refacerea amenajării râului Suceava în zona sursei de alimentare cu apă a municipiului Rădăuți lucrarea constă în refacerea digului de deviere pe o lungime de 150 metri și are o valoare alocată de 324.000 lei.

„În urma viiturilor de pe râul Suceava din perioada iunie-iulie, a fost afectat digul ce protejează sursa de alimentare cu apă a municipiului Rădăuți, astfel încât circa 30.000 de locuitori erau în pericol de a rămâne fără apă. Lucrările constau în desfacerea lucrărilor provizorii pe o lungime de 50 de metri, refacerea corpului digului pe o lungime de 150 metri liniari și refacerea prismului, grinzii și pereului pe o lungime de 50 metri liniari. Până în prezent au fost executate lucrările de desfacere în totalitate, s-a refacut corpul digului pe toată lungimea de 150 metri liniari și s-au executat în proporție de 90% lucrările de refacere a prismului, grinzii și pereului”, a precizat Marcoci.

El a mai arătat că în ceea ce privește amenajarea râului Moldova și a afluenților pe tronsonul Fundu Moldovei – Gura Humorului lucrarea a fost afectată de viiturile succesive de pe pârâul Humor, punând în pericol populația și obiectivele socio-economice din orașul Gura Humorului.

Astfel, investiția constă în refacerea pragurilor de fund pe o lungime de 80 metri, refacerea apărărilor mal pe o lungime de 700 metri și refacerea pereului pe o lungime de 60 metri liniari. Valoarea alocată este de 1.386.000 lei. Execuția lucrărilor a început cu refacerea pragurilor de fund.

Cât despre lucrarea de regularizare și îndiguire a pârâului Râșca la Bogdănești, aceasta constă în regularizarea albiei pârâului Râșca pe o lungime de 1 km și execuția unui dig de protecție pe o lungime de 1,093 Km.

„Valoarea alocată acestui obiectiv este de 750.000 lei. Până în prezent s-a efectuat regularizarea albiei pe o lungime de cca 350 metri și a fost executat digul de protecție pe circa 400 metri. Lucrarea are ca scop protejarea locuitorilor și a obiectivelor socio-economice din localitatea Boroaia”, a spus Vlad Marcoci.

El a menționat că termenul de finalizare a lucrărilor este sfârșitul acestui an.

Prin Hotărârea nr. 582/2018, bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor a fost suplimentat din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții al căror scop este prevenirea și înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de inundații, în perioada iunie-iulie 2018, pe cursuri de apă din județele Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Neamț, Suceava, Vâlcea.

(M.T.)