Cursurile de apă Suceava, Moldova și Râșca, din județul Suceava, vor fi reamenajate în regim de urgență


Intră acum și în grupul de

Directorul Administrației Bazinale de Apă Siret, Vlad Marcoci, a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, că instituția a predat amplasamentele și a emis ordinele de începere a lucrărilor pentru trei obiective afectate de inundațiile produse în perioada iunie-iulie 2018 în județul Suceava. Lucrările sunt finanțate din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, iar sumele necesare au fost alocate prin HG 582/2018.

Cele trei obiective hidrotehnice pentru care s-au alocat fonduri sunt: ”Refacerea amenajării râului Suceava în zona sursei de alimentare cu apă a municipiului Rădăuți, județul Suceava”; ”Amenajare râu Moldova și afluenți pe tronsonul Fundu Moldovei – Gura Humorului etapa I – amenajare pârâu Humor, județul Suceava”; ”Regularizare și îndiguire pârâu Râșca la Bogdănești, județul Suceava-etapa I”

Astfel, pentru refacerea amenajării râului Suceava în zona sursei de alimentare cu apă a municipiului Rădăuți lucrarea constă în refacerea digului de deviere pe o lungime de 150 metri și are o valoare alocată de 324.000 lei.

„În urma viiturilor de pe râul Suceava din perioada iunie-iulie, a fost afectat digul ce protejează sursa de alimentare cu apă a municipiului Rădăuți, astfel încât circa 30.000 de locuitori erau în pericol de a rămâne fără apă. Lucrările constau în desfacerea lucrărilor provizorii pe o lungime de 50 de metri, refacerea corpului digului pe o lungime de 150 metri liniari și refacerea prismului, grinzii și pereului pe o lungime de 50 metri liniari. Până în prezent au fost executate lucrările de desfacere în totalitate, s-a refacut corpul digului pe toată lungimea de 150 metri liniari și s-au executat în proporție de 90% lucrările de refacere a prismului, grinzii și pereului”, a precizat Marcoci.

El a mai arătat că în ceea ce privește amenajarea râului Moldova și a afluenților pe tronsonul Fundu Moldovei – Gura Humorului lucrarea a fost afectată de viiturile succesive de pe pârâul Humor, punând în pericol populația și obiectivele socio-economice din orașul Gura Humorului.

Astfel, investiția constă în refacerea pragurilor de fund pe o lungime de 80 metri, refacerea apărărilor mal pe o lungime de 700 metri și refacerea pereului pe o lungime de 60 metri liniari. Valoarea alocată este de 1.386.000 lei. Execuția lucrărilor a început cu refacerea pragurilor de fund.

Cât despre lucrarea de regularizare și îndiguire a pârâului Râșca la Bogdănești, aceasta constă în regularizarea albiei pârâului Râșca pe o lungime de 1 km și execuția unui dig de protecție pe o lungime de 1,093 Km.

„Valoarea alocată acestui obiectiv este de 750.000 lei. Până în prezent s-a efectuat regularizarea albiei pe o lungime de cca 350 metri și a fost executat digul de protecție pe circa 400 metri. Lucrarea are ca scop protejarea locuitorilor și a obiectivelor socio-economice din localitatea Boroaia”, a spus Vlad Marcoci.

El a menționat că termenul de finalizare a lucrărilor este sfârșitul acestui an.

Prin Hotărârea nr. 582/2018, bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor a fost suplimentat din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții al căror scop este prevenirea și înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de inundații, în perioada iunie-iulie 2018, pe cursuri de apă din județele Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Neamț, Suceava, Vâlcea.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de