Bucovineanul Georges Cotos va primi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer


Intră acum și în grupul de

Pictorul bucovinean Georges Cotos a primit, joi, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, conferit de președintele României prin Decretul prezidențial nr. 369 din data de 17 martie 2008. Ceremonia din Salle de la Glaye de la Primăria Saint-Tropez, orașul în care locuiește artistul, a fost organizată de primarul Jean-Pierre Tuveri și de consulul general al României la Marsilia, Cornel Alecse.
Născut în 1915, în comuna Straja și stabilit în Franța după cel de-al doilea război mondial, război în care-a luptat pe frontul de la Stalingrad și a fost decorat cu medalia „Serviciul credincios” cu spade cl. III-a, Georges Cotos practică o pictură pe care criticul de artă ieșean Valentin Ciucă o apreciază ca fiind „unică, irepetabilă, incitantă”, o pictură „care vine din profunzimile abisale ale ființei sale interioare, unde se nasc, concomitent, elanuri și prăbușiri”.

Artistul, ale cărui tablouri cu nebănuite forme și culori se găsesc în colecții și galerii din Londra, Helsinki, Stockholm, Washington, Madrid, Paris, Nisa și bineînțeles Saint-Tropez, este cetățean de onoare al orașului Gura Humorului.

Cu câțiva ani în urmă, când a împlinit vârsta de 90 de ani, a primit din partea Primăriei și a Consiliului Local din Gura Humorului Diploma de excelență “pentru contribuția la îmbogățirea patrimoniului cultural al orașului Gura Humorului și al ținutului natal, Bucovina”.

Precizăm că Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului s-a configurat având ca nucleu donația artistului constând într-un număr de 123 de lucrări de pictură, cărora, între timp, li s-au adăugat și altele sporind colecția la peste 200 de piese.

 


Intră acum și în grupul de