Harald Troch, șeful delegației parlamentare austriece care a vizitat Bucovina: Voi propune ca Suceava să fie un pilon de bază în dezvoltarea relațiilor între Austria și România


Intră acum și în grupul de

Vizita grupului parlamentar austriac în județul Suceava a fost una pragmatică și va avea rezultate concrete în dezvoltarea unor parteneriate în domeniul educației, turismului, silviculturii, afacerilor, medical și în ceea ce privește cooperarea între aeroportul Suceava și cel din Graz, a declarat, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, la finalul vizitei.

Potrivit acestuia, punctul central al vizitei delegației austriece a fost discuția de la sediul Consiliului Județean Suceava, unde au participat și reprezentanți ai instituțiilor din subordinea CJ Suceava, Aeroportul Suceava, SJU Suceava, Muzeul Bucovinei, dar și ai USV, ISJ Suceava, Direcția Silvică, CCI, Ordinul Arhitecților.

În cadrul acestei întâlniri, președintele Gheorghe Flutur a prezentat potențialul județului Suceava și oportunitățile din județ, iar liderul delegației, Harald Troch, președinte al grupului parlamentar de prietenie Austria-România, a spus că fiind istoric știe destul de multe lucruri despre Bucovina și că se poate vorbi atât de o vizită de studiu, dar și una de lucru.

Președintele Flutur a prezentat delegaților cele două parcuri industriale ce ar urma să se înființeze în județ, la Suceava-Salcea și Siret, evidențiind potențialul acestora, dar și tradițiile exisente în unele domenii cum ar fi industria alimentară, industria textilă,dar și posibilitatea de punere în valoare parteneriatul cu USV pentru bioeconomie și IT, în timp ce la  Siret, atuul este apropierea de granița de est a UE.

El a menționat că înființarea acestor parcuri a fost un subiect pe care a insistat după ce a avut întâlniri cu parteneri germani inclusiv la Expo Real.

„Este clar că mediul de afaceri trebuie să se îndrepte spre zonele unde se găsește forță de muncă. Dacă se vor înființa locuri de muncă atractive, putem spera că o parte din cei 150.000 de suceveni plecați în străinătate se vor putea întoarce să lucreze acasă”, a spus Flutur.

El a arătat că deși nu sunt autostrăzi, trebuie dezvoltate investiții.

„Nu avem autostrăzi care să ne lege de Europa, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne resemnăm. Trebuie să dezvoltăm investiții, proiecte, pentru că va veni și autostrada”, a apreciat Fultur.

Președintele CJ Suceava a menționat că în urma discuțiilor s-au conturat acțiuni care vor  fi organizate pe turism și turismul balnear în special cu colaborări între asociații de turism și factori ai administrației din Vatra Dornei și Cacica.

Tot în domeniul dezvoltării turismului, se va realiza un schimb de elevi și studenți români și austrieci care să facă practică în România și Austria.

Același schimb este gândit și pentru domeniul silvic, cu Colegiul Silvic Câmpulung Moldovenesc și Facultatea de Silvicultură Suceava.

În ceea ce privește municipiul Suceava a fost o discuție pentru un parteneriat public-privat pentru realizarea unui complex sportiv și ruta ocolitoare 2, proiecte de circa 100 de milioane de euro fiecare, mai ales că nu sunt speranțe pentru accesarea de fonduri europene sau guvernamentale pentru realizarea lor.

Mai mult, pentru Zona Metropolitană Suceava a fost exprimat un interes pentru dezvoltarea unor proiecte pe acest areal și s-a discutat despre posibilitatea dezvoltării unor afaceri în orașele mici din județ unde s-au identificat spații disponibile în acest sens.

Din partea părții austriece s-a arătat un interes pe achiziționare de materie primă pentru industria textilă, respectiv in, iar directorul CCI Suceava, Lucian Gheorghiu a spus că ar putea exista producători pentru astfel de materii prime și că vor fi stabilite contacte directe între cei interesați.

Membrii delegației austriece au declarat că există posibilitatea organizării unei întâlniri între Aeroportul Suceava și Graz, atât în ceea ce privește un schimb de experiență, cât și pentru zboruri între cele două aeroporturi, iar întâlnirea ar putea să aibă loc cât de curând.

Șeful delegației parlamentare austriece, Harald Troch a ținut să precizeze că îl admiră pe Flutur pentru modul în care promovează și susține proiectele pentru Bucovina și că a fost impresionat de ceea ce a văzut pe parcursul vizitei, mai ales pentru concretețea prezentărilor subliniind că i-au fost aduse argumente cu cifre și documente

„Nu trebuie să ne limităm la schimburi parlamentare”, a spus Troch.

El a arătat că la întâlnirea ce va avea loc la București la MAE va face propuneri pentru ca Suceava să fie un pilon de bază în dezvoltarea relațiilor între Austria și România.

În final, președintele Gheorghe Flutur a subliniat caracterul pragmatic al discuțiilor și crede că această vizită se va concretiza în proiecte comune, în întâlniri între specialiști.

Delegația austriacă a vizitat în județ monumentele UNESCO, Moldovița și Voroneț, Muzeul Arta Lemnului, a făcut o plimbare cu Mocănița cu vizitarea Muzeului Oului Lucia Condrea, un popas la Palma la punctul de belevue, o vizită la atelierul de ceramică neagră de la Marginea, iar la Cacica au fost vizitate Basilica Minor și salina.

De menționat că în Suceava delegația austriacă a participat la inaugurarea lucrărilor ambulatoriului SJU Suceava, dar a vizitat și Muzeul de Istorie și Cetatea de Scaun.(T.B.)


Intră acum și în grupul de