Accelerarea considerabilă a plăților din fondurile structurale pentru noile state membre, o necesitate


Intră acum și în grupul de

   Europarlamentarul liberal Daniel Dăianu a subliniat importanța simplificării procedurilor de accesare a fondurilor  europene, în cadrul dezbaterii de joi, de la Strasbourg, asupra proiectului de buget al UE pe anul 2009. “Bugetul UE este discutat într-un moment de neliniște crescândă cu privire la criza economică ce cuprinde statele membre. Această criză determină Comisia, Consiliul și Parlamentul European să reflecte asupra modului în care resursele bugetului comunitar pot combate declinul economic.

Accelerarea considerabilă a plăților din fondurile structurale pentru noile state membre este o necesitate în aceste noi circumstanțe, iar intenția Comisiei de a simplifica procedurile în această privință este mai mult decât bine-venită. Însă această intenție trebuie să fie transpusă  în fapte concrete, iar bugetul UE trebuie să fie pregătit pentru situația în care alocări adiționale sunt necesare – după cum raportul arată pe bună dreptate. Acest lucru depinde chiar de simplificarea procedurilor”, a menționat eurodeputatul liberal.
 
 Dăianu a mai declarat că “pentru noile state membre din afara zonei euro, spațiul de manevră pentru utilizarea de stimulente bugetare din resurse proprii este mult redus din cauza crizei financiare; iar restrângerea creditului va domina pe piețele internaționale în anul 2009. De aceea, fondurile comunitare precum și orice alte forme de asistență comunitară în cadrul a ceea ce poate fi numită <<ameliorarea bonității>> sunt deosebit de necesare pentru a lupta împotriva unui declin economic sever în noile state membre.”
 
 “Țările contributoare ar putea agrea diminuarea plăților din fondurile structurale ale UE prin luarea în considerare a reorientării lor către alte destinații. Dar să nu ne furăm singuri caciula. Dacă noile state membre vor fi vătămate de această criză mai mult decât ar presupune slabiciunile lor intrinseci, efectele ar fi negative pentru Uniune în întregime”, a concluzionat europarlamentarul PNL, membru în Comisia de bugete a PE.
 


Intră acum și în grupul de