Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a analizat situația alunecărilor de teren produse în urma inundațiilor în 31 de localități. Consiliul Județean Suceava urmează să delimiteze zonele de risc


Intră acum și în grupul de

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a supus discuției   situația  alunecărilor de teren  produse la nivelul județului Suceava,  ca urmare a fenomenelor meteo-hidrologice periculoase din  2018, anunță Prefectura Suceava.

Potrivit sursei citate, în urma  precipitațiilor abundente căzute în timpul verii, 31 de primării din județul Suceava au semnalat, prin rapoartele operative transmise Prefecturii Suceava, mai multe situații de alunecări de teren.

Acestea au  fost constatate, la fața locului, și de către  comisiile constituite prin ordin de prefect, care au întocmit  procese verbale de calamitate, iar ulterior, s-a decis ca problema alunecărilor de teren să fie abordată pe larg.

Prin ordin de prefect, a fost constituit un grup de suport tehnic care a evaluat fiecare situație în parte    și a stabilit câteva măsuri.

„ Astfel, s-a propus  monitorizarea permanentă a ariei de teren supusă alunecării, lucrări de combatere a eroziunii solului efectuate în baza unui studiu geotehnic,  efectuarea unui expertize tehnice pentru a se afla  cauza, timpul și profunzimea alunecării de teren, consolidarea malurilor cursurilor de apă acolo unde apa a generat alunecarea de teren, strămutarea unor case  de locuit și anexelor acestora pe o parcelă sigură”,arată Prefectura Suceava.

Pe baza fișelor tehnice transmise de Prefectura Suceava,  Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară a realizat  cadastrarea zonelor respective, urmând să fie stabiliți pașii în continuare,  întrucât sunt zone cu  alunecări de teren care presupun o expertizare de specialitate, întocmirea unor studii,  pentru a putea fi accesate  fonduri pentru rezolvarea  problemelor.

 În acest sens, toată documentația prezentată în cadrul ședinței CJSU  a fost înaintată Consiliului Județean, care are competențe în delimitarea zonelor de risc, prin Hotărâre de Consiliu Județean, precizează sursa citată.(N.B.)


Intră acum și în grupul de