Administrație


Intră acum și în grupul de

În continuare vă prezentăm o retrospectivă a momentelor care au marcat administrația suceveană pe parcursul anului 2008:

1.    Alimentarea cartierului Burdujeni cu apă din sursa Berchișești

Una din cele mai importante investiții ale municipalității sucevene, a fost inaugurată în luna aprilie a acestui an, când la robinetele zecilor de mii de locuitori ai cartierului Burdujeni a început să curgă apă potabilă din sursa Berchișești, la fel ca în restul orașului.

Pentru ca acest lucru să fie realizat a fost necesară o investiție de 70 de miliarde de lei vechi, care a demarat în iunie 2006, și al cărei termen de finalizare era pe 15 aprilie 2008.

În total au fost montați 8,6 kilometri de conductă, de mari dimensiuni, care leagă magistrala de apă de la Berchișești cu stația de pompare din Burdujeni.

2.    Rocadă la conducerea Prefecturii Suceava

Guvernul a decis la începutul lunii aprilie trecerea prefectului județului Suceava, Orest Onofrei, pe postul de subprefect. Postul de prefect al județului Suceava a fost preluat de subprefectul Ștefan Alexandru Băișanu.

În luna septembrie, subprefectul Orest Onofrei, a câștigat procesul pe care l-a intentat Guvernului României pentru repunerea sa în funcția de prefect al județului.

El susținea la acea vreme că a fost înlocuit din funcția de prefect al județului Suceava fără nici un motiv și că de fapt, întreaga poveste ținea doar de faptul că a refuzat să candideze pentru PNL Suceava în alegerile generale care s-au desfășurat în toamna acestui an.

3.    Înființarea sediului de Primărie pentru locuitorii cartierului Burdujeni

Începând  cu luna mai, cei aproximativ 40.000 de locuitori ai cartierului Burdujeni au la dispoziție un sediu propriu de Primărie, unde li se oferă posibilitatea de a-și rezolva problemele ori să se informeze, fără a mai fi nevoiți să meargă în oraș, la o distanță de aproximativ 5 kilometri.

Mini-sediul de Primărie din Burdujeni este amenajat în fosta clădire a Cinematografului Burdujeni, care era lăsată în paragină de mulți ani, de foștii proprietari.

4.    Lungu a câștigat al doilea mandat consecutiv la conducerea Primăriei Suceava

În urma alegerilor locale care au avut loc în luna iunie a acestui an, Ion Lungu a câștigat fără drept de apel un nou mandat de primar al municipiului reședință de județ. Totodată, Partidul Democrat-Liberal a reușit să obțină majoritatea calificată în Consiliul Local al municipiului Suceava.

Astfel, 16 din cei 23 de consilieri locali au fost aleși pe listele PD-L, 5 pe listele PSD și 2 pe listele PNL, ceea ce înseamnă că PD-L și-a asigurat două treimi din voturile consilierilor. Alegerea viceprimarilor a fost o operațiune simplă, votul consilierilor PD-L fiind hotărâtor. Cum era de așteptat, voturile Consiliului Local i-au desemnat viceprimari pe Viorel Seredenciuc (PD-L, consilier local și în mandatul trecut) și Lucian Harșovschi (președintele tineretului democrat – liberal).

5.    Gheorghe Flutur i-a luat locul lui Gavril Mîrza la președinția Consiliului Județean Suceava

În urma scrutinului electoral din vara acestui an, președintele organizației județene Suceava a PSD, Gavril Mîrza, a pierdut șefia Consiliului Județean, în favoarea contracandidatului său democrat-liberal Gheorghe Flutur, de la PD-L.

Gavril Mîrza a fost unul dintre cei mai longevivi președinți de consilii județene din România. Consilierii județeni democrat-liberali, Vasile Ilie și Dan Cadariu, au fost desemnați să preia cele două funcții de vicepreședinte al Consiliului Județean urmând să-l secondeze pe liderul lor Gheorghe Flutur la conducerea instituției. Ca și în deliberativul local, PD-L deține și în deliberativul județean majoritatea simplă, adică 18 mandate de consilieri județeni plus cel al președintelui.

6.    Au fost efectuate lucrări de modernizare a DN 17, în zona pasarelei de la Șcheia

Circulația rutieră pe șoseaua Suceava – Șcheia a fost închisă, timp de o lună și jumătate, din cauza lucrărilor de reabilitare a DN 17. Deși inițial traficul rutier trebuia ca să fie blocat doar timp de o lună, de pe 15 septembrie până la 15 octombrie, termenul s-a prelungit din cauza unor lucrări suplimentare apărute pe parcursul executării lucrărilor.

Este vorba de devierea traseului unor conducte instalate anul trecut pentru alimentarea cartierului Burdujeni cu apă potabilă din sursa Burdujeni. Conductele au fost îngropate cu aproximativ 70 de centrimetri deoarece drumul a fost adâncit pentru a permite circulația camioanelor de mari dimensiuni.

7.   Au început lucrările la Șoseaua de Centură a Sucevei

Pe 22 octombrie 2008 au început lucrările pentru construirea șoselei de centură a municipiului Suceava, pe traseul Moara – Pătrăuți. Lucrările la șoseaua de centură vor fi terminate în 36 de luni, dacă vor fi asigurate sumele necesare de la bugetul ministerului transporturilor. În prima etapă vor fi realizați șase din cei 13,1 kilometri ai șoselei, pe porțiuni de câte aproximativ trei kilometri, în fiecare capăt al viitoarei rute ocolitoare.

Costul lucrărilor pentru realizarea rutei ocolitoare va fi suportat din bugetul de stat și, potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea lucrărilor a fost estimată la circa 67 de milioane de euro. Ruta ocolitoare va asigura, în primul rând, devierea traficului greu de pe E 85 și E 576.

Aceasta are o lungime de circa 13 kilometri și va avea ca scop devierea îndeosebi a traficului greu dinspre Fălticeni înspre Moara, Șcheia și Pătrăuți, unde se va intersecta din nou cu E85.

8.    Angela Zarojanu a fost numită în funcția de subprefect al Sucevei

În urma ședinței Guvernului României din data de 9 octombrie 2008, s-a decis numirea în funcția de subprefect a Angelei Zarojanu, fost viceprimar al municipiului reședință de județ în perioada 2004 – 2008.

Această numire a fost posibilă după ce Angela Zarojanu aceasta a intrat, în urmă cu doar opt zile, în rândul funcționarilor publici. Astfel, de la începutul lunii octombrie a.c., ea a devenit funcționar public în cadrul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, urmând ca după preluarea funcției de subprefect să părăsească această instituție.

9.    Ovidiu Doroftei a fost numit prefect de Suceava

Guvernul României a decis, în ședința din 15 octombrie, numirea lui Ovidiu Doroftei în funcția de prefect al județului Suceava. La doar 31 de ani, Doroftei este cel mai tânăr prefect pe care l-a avut județul Suceava, el urmând să dețină această funcție până la organizarea concursului pentru ocuparea definitivă a „fotoliului”.

Numirea lui Ovidiu Doroftei a fost posibilă după ce acesta a intrat în rândul funcționarilor publici în cadrul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Suceava, începând cu data de 1 octombrie 2008.

10.     Inaugurarea tronsonului modernizat din Bazar

Autoritățile locale sucevene au inaugurat la finele lunii octombrie modernizarea a 60%  din Bazarul din municipiu, pe o suprafață de 10.000 de mp, lucrările urmând  a fi continuate, astfel încât întregul complex comercial să respecte noile cerințe ale UE în acest domeniu.

Valoarea totală a investițiilor se ridică la trei milioane de euro și prevede modernizarea spațiilor comerciale și întregului complex comercial pentru a fi autorizat conform noilor cerințe al UE.

11.     Serviciul Înmatriculări Auto și Eliberare Permise Suceava s-a mutat la Iulius Mall

Serviciul Inmatriculări Auto și Eliberare Permise Suceava, care a funcționat în două foste garaje, a fost mutat, începând cu data de 24 noiembrie în incinta complexului commercial Iulius Mall, amenajat în fosta zona industrială a municipiului Suceava.

Pentru acest serviciu a fost alocat un spațiu de 500 de metri pătrați și o parcare de 500 de locuri.

12.     Ministerul Mediului a aprobat masterplanul pentru construirea depozitelor ecologice de deșeuri menajere de la Moara și Pojorâta 

La sfârșitul lunii noiembrie, Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile a aprobat masterplanul pentru construirea depozitelor ecologice de deșeuri menajare de la Moara și Pojorâta.

Licitațiile pentru execuție vor avea loc în primele luni ale anului 2009, investiția ridicându-se la 42 de milioane de euro.

 


Intră acum și în grupul de