Timp Liber


Intră acum și în grupul de







News-Bucovina vă prezintă și cele mai importante manifestări culturale și artistice cu care s-au putut delecta sucevenii pe parcursul anului 2008:

1.    Ouă închistrite marca Bucovina, la Târgul de Paști de la Suceava 

40 de meșteri populari din zonele reprezentative ale Sucevei au sosit, în luna aprilie, la Târgul de Paști, a IX-a ediție. Potrivit muzeografei Violeta Marianciuc, șef Secție etnografie, anul acesta au fost mai multe nume noi de meșteri la târg: Dintre toate meșteșugurile, cel mai bine reprezentat  a fost încondeiatul ouălor, fiind vorba de “aceleași ouă închistrite care reprezintă marca Bucovinei”, după cum a spus Violeta Marianciuc, dar nu au lipsit printre ele nici ouăle pictate, specifice zonei Dornelor, ouăle cu mărgele sau ouă de struț, pictate cu foiță de aur.

 

  1. Coroana Reginei Maria expusă în premieră, la Suceava

În ziua de 9 mai, între orele 17.00-18.00, la Suceava a ajuns transportul securizat asigurat de către jandarmi și polițiști al Coroanei Reginei Maria ce a fost expusă în cadrul Muzeului de Istorie Suceava. Potrivit directorului Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, Emil Ursu, este pentru prima dată când Coroana Reginei Maria a fost scoasă după, 1922, iar suma de asigurare este de 25 milioane de euro, piesa fiind una dintre cele mai scumpe piese din tezaurul românesc.

Astfel în perioada 10-20 mai 2008, sucevenii au fost așteptați la Muzeul de Istorie Suceava, la expoziția „Coroana Reginei Maria-simbol al României reîntregite. Coroana reginei Maria a fost comandată la Paris, la atelierul bijutierului Lucien Falize (una din cele mai renumite case de bijuterii) și a fost finalizată în luna septembrie 1922, iar costul execuției a fost de 64.820 franci, piesa cântârind cca. 2,8 kg. Realizarea întregii expoziții a costat organizatorii 22.000 lei.

  1.  A apărut primul buletin informativ al Complexului Muzeal „Bucovina”

La începutul lunii iulie, Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava a scos primul număr al revistei lunare a instituție de cultură intitulată „Foaie informativă”. Potrivit directorului Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, Emil Ursu, ideea nu este una originală, astfel de publicații întâlnindu-se la marile muzee din lume.

„De fapt sursa noastră de inspirație pentru Foaia informativă a reprezentat-o buletinul The Metropolitan Museum of Art din New-York instituție cu care, din 2006, desfășurăm un important program de colaborare”, a afirmat Emil Ursu. El a arătat că prin intermediul revistei se dorește și prezentarea partenerilor și a sponsorilor manifestărilor deoarece „finanțările lor sunt foarte utile”.

 

  1.  Minunății tradiționale la Târgul de Sânziene de la Muzeul Satului Bucovinean

 

Meșteri populari din județul Suceava, și pentru prima dată și din alte județe precum din Botoșani, Baia Mare, Zalău și  Harghita s-au adunat la Târgul de Sânziene de la Muzeul Satului Bucovinean. Ca și în alți ani, au fost prezentate meșteșugurile tradiționale – prelucrarea lemnului, olărit, țesut, încondeierea ouălor, pictură pe lemn, împletituri.

Vizitatorii au putut alege să cumpere ouă încondeiate lucrate de meșteri de la Paltinu, Brodina și Rădăuți, țesături ornamentale și costume populare de la Marginea și Mănăstirea Humorului, vase, oale și ulcele dar și obiecte decorative  din ceramică de la Corund, Baia Mare și Botoșani,  icoane pictate pe sticlă de la Zalău, cergi și covoare din Maramureș. Meșterii prezenți au demonstrat și la această ediție că pot depăși granițele tradiționalului, adaptându-se la nevoile pieței actuale, oferind publicului produse mai moderne, lucrate în aceleași meșteșuguri, podoabe, ornamente, accesorii și altele.

5.     Tabăra de pictură “Lumina Nordului, tot mai valoroasă

 

Tabăra de Pictură “Lumina Nordului”, a fost organizată la sfârșitul lunii iunie, la Casa Albă din Frasin, de către Școala Populară de Arte “Ion Irimescu” Suceava. Potrivit directorului taberei, criticul de artă Valentin Ciucă, la această ediție a fost sesizat „un salt valoric”. Lucrările realizate de către cei 24 de participanți, elevi ai unor școli similare din 17 județe ale țării, au fost expuse în galeria de la pensiunea menționată.

Timp de o săptămână, cei 24 de participanți, alături de câțiva profesori de la școli populare de artă din țară, s-au inspirat din peisajul înconjurător pictând, majoritatea, în ulei, pe pânză, au socializat și s-au distrat. În tabără au fost  prezenți și artiștii plastici suceveni Dumitru Rusu, Viorica Moruz și Mihai Pînzaru‑PIM.

 

6.Tainele a 5 meșteșuguri populare, deslușite de copii la Muzeul Satului Bucovinean

În cadrul proiectului „Tradiții și meșteșuguri în universul copiilor”, timp de 3 săptămâni, la începutul lunii iulie, aproximativ 70 de copii talentați din municipiul Suceava, cu vârste cuprinse între 7-14 ani, au fost învățați să deprindă meșteșuguri populare tradiționale zonei. Proiectul în valoare de 9.000 lei a fost desfășurat de Secția de Etnografie a Complexului Muzeal Bucovina, finanțarea fiind asigurată de Administrația Fondului Cultural Național.

Copii au avut un program zilnic cuprins între orele 10 și 14, în cadrul a 5 ateliere lucrative: olărit, țesut, prelucrarea artistică a lemnului, încondeiat ouă și pictură pe sticlă. Ei au lucrat în câteva din casele aflate la Muzeul Satului, toate materialele fiind asigurate de organizatori.

 

7. Aurul Salonului Internațional de Artă Fotografică- ediția VI- a plecat în Grecia și Ucraina

 

Expoziția Salonului Internațional de Artă Fotografică Bucovina – Mileniul III, ediția a VI-a, deschisă pe data de 19 august 2007, la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina, a fost o manifestare la care au participat nu mai puțin de 214 artiști.

Au fost trimise în concurs 1252 lucrări din 27 de țări,  salonul de fotografie fiind structurat pe secțiunile “liberă” și “jurnalism”, aceasta din urmă în premieră. Medalia de aur din partea FIAP a fost câștigată de Dimitrios Markoglou din Grecia, pentru “Michel”, medalia de argint: Carol Hlavathy din România, iar cea de bronz – Niko Sladic, Slovenia. Asociația Artiștilor Fotografi din România a acordat medalia de aur lui Mikhail Bondar, Ucraina, pentru “Cossacks-2”, medalia de argint – Tri Tran Huu, Franța, bronz – Stefan Areving, Suedia.

8.  „Femeia între trecut și viitor”, proiect româno-italian de sprijinire a meșteșugului tradițional 

 

În cadrul proiectului româno-italianFemeia între trecut și viitor”, femeile din  județul Suceava care încondeiază ouă, realizează țesături și brodează au fost îndrumate și sprijinite să continue meșteșugul tradițional și să-și vândă produsele în cadru autorizat, în țară și străinătate.

Proiectul a fost desfășurat de Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava, prin recent constituita asociație “Bucovina tradițională”, și Comunitatea Montana Valle Roveta, în cadrul parteneriatului dintre Consiliul Județean Suceava și Regiunea Abruzzo, Italia. În prima parte a proiectului, la Muzeul Satului Bucovinean au fost amenajate ateliere lucrative pentru țesut, brodat și încondeiat ouă, unde membrele asociației menționate au lucrat și în week-end, făcând demonstrații în fața turiștilor vizitatori.  În continuarea proiectului, în luna septembrie, 30 din cele 74 de femei înscrise în asociația menționată au urmat cursuri de antreprenoriat. Finanțarea părții italiene pentru amenajarea atelierelor este de 18.000 euro iar pentru cursuri de 5.500 euro. 

9.  Suceveanul Constantin Severin  singurul român a cărui pictură a fost inclusă în albumul „umanitar”- „Liberate și Artă” 

 

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, a găzduit la începutul lunii octombrie lansarea albumului „Liberate și Artă”, lucrare ce cuprinde 74 de lucrări, a tot atâția artiști din întreaga lume.

România este reprezentată în album de artistul sucevean Constantin Severin, cu lucrarea „Text și Timp 60”, intrată de 12 ori în Top 50- cea mai bună poziție locul 6, la cea mai importantă competiție online de artă, Showdown, organizată de muzeul de artă contemporană Saatchi Gallery din Londra.  Selecția artiștilor și realizarea cărții aparțin curatorului și artistei Carla Goldberg din New York, ce face parte din „coaliția internațională de artiști profesioniști Mirca Art Group”.

Lansarea de la Suceava a fost prezentată de către Sanda-Maria Ardeleanu, prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrarea pe pânză a lui Constantin Severin este evaluată la 2.000 dolari.

10.  Expoziția „Cernăuți 600”, dedicată împlinirii a 600 de ani de la prima mențiune documentară a orașului Cernăuți 

 

Complexul Muzeal Bucovina a organizat în prima parte a lunii octombrie vernisajul expoziției „Cernăuți 600”, dedicată împlinirii a 600 de ani de la prima mențiune documentară a orașului Cernăuți. Expoziția a fost realizată în colaborare cu Direcția Județeană Suceava a Arhivelor Naționale, prezentând un mare număr de piese de patrimoniu originale, inedite prin conținut, unele pentru prima dată expuse, câteva clasate la categoria „Tezaur”.

Au fost prezentate documente medievale ce vorbesc de grija voievozilor Moldovei pentru bisericile din Cernăuți, monede din timpul voievodului Alexandru cel Bun – din vremea căruia datează cea mai veche mențiune documentară a Cernăuților, documente și fotografii legate de viața cernăuțenilor obișnuiți, orașul cu case vechi  și edificii moderne, reviste și ziare editate la Cernăuți, orașul în anii primului Război Mondial și în perioada interbelică.

11. În premieră în România, soprana Kathleen McCalla a susținut un recital în Concertul de Crăciun de la Suceava 

 

Aflat la cea de-a III-a ediție, Concertul de Crăciun a avut parte de o invitată cu totul specială. În cadrul evenimentului, ce a avut loc la Catedrala romano-catolică Suceava pe 21 decembrie, soprana Kathleen McCalla din SUA a susținut, un recital extraordinar, fiind pentru prima dată când cântă în România. Alături de ea au evoluat soprana Cristina Radu, solistă a Operei din Brașov, și baritonul sucevean Andras Chiriliuc, președintele Asociației “Joseph Schmidt”, care a organizat evenimentul.

Programul a cuprins arii sacre, duete din opere, iar la final au fost interpretete colinde românești și internaționale de un cor format din studenți și elevi, dirijat de Elena Istrate. După concert renumita soprană a apreciat că vocile tinerilor artiști Cristina Radu și Andras Chiriliuc au fost la “mare înălțime” și și-a exprimat speranța că va reveni în România în vara viitoare.

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de