S-au înăsprit condițiile privind amenajarea spațiilor pentru fumat


Intră acum și în grupul de

     În urma intrării în vigoare la data de 01.01.2009 a Ordonanței  nr.5/2008, care modifică prevederile Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, OJPC Suceava atrage atenția patronilor și managerilor de baruri, discoteci, sau restaurante asupra prevederile actelor normative sus menționate.
 
Potrivit inspectorului-șef al OJPC Suceava, Elena Oanea, începând cu data de 1 ianuarie 2009, fumatul este permis în baruri, discoteci și unități de alimentație publică numai în SPAȚII SPECIAL AMENAJATE PENTRU FUMAT, cu respectarea unor condiții obligatorii, severitatea acestora reprezintând  noutatea ordonanței. Astfel, spațiul special amenajat pentru fumat trebuie să reprezinte cel mult 50% din suprafața spațiului public închis destinat clienților (și nu cum era până în prezent, tot localul pentru fumatori și un spațiu mic, izolat, de multe ori dotat la un nivel inferoior celui pt.fumatori); trebuie să fie delimitat de restul spațiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta; nu poate fi spațiu de tranzit sau acces în spațiul public închis, altfel spus să nu se treacă prin spațiul  destinat  fumătorilor pentru a ajunge la cel pentru nefumători ; trebuie să fie dotat cu sisteme de ventilație funcționale,cu scrumiere și extinctoare; trebuie să fie marcat cu unul dintre următoarele indicatoare: “LOC PENTRU FUMAT”, “SPAȚIU PENTRU FUMAT”, “ÎNCÃPERE ÎN CARE ESTE PERMIS FUMATUL”.
 
 Elena Oanea arată că patronii sau managerii unor astfel de unități pot opta pentru interzicerea completă a fumatului în localul respectiv. În această situație au doar obligația de a afișa avertismentul "ÎN ACEASTÃ UNITATE FUMATUL ESTE COMPLET INTERZIS".
 
        Totodată, șeful OJPC Suceava mai precizează că o altă prevedere foarte importantă este cea conform căreia  în cazul barurilor, discotecilor, resturantelor și altele asemenea, a căror suprafață a întregului spațiu public închis destinat clienților este mai mic de 100 m pătrați, se poate opta ca în unitatea respectivă fumatul să fie permis,cu singura obligație de a afișa avertismentul: “ÎN ACEASTÃ UNITATE FUMATUL ESTE PERMIS”.
 
 Începând din această săptămână inspectorii OJPC Suceava vor intreprinde acțiuni de control și consiliere în unități de alimentație publică, baruri si discoteci pentru a verifica modul în care sunt puse în aplicare prevederile Legii nr.349/2002 modificată prin Ordonanța nr.5/2008. Acest ultim act normativ a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 31.01.2008, proprietarii de astfel de spații având posibilitatea de a lua cunoștință de restricțiile impuse de normele legale. Pe de altă parte toate unitățile pot continua să funcționeze, până la amenajarea spațiilor conform noilor exigențe, ca spații în care fumatul este interzis. Pentru nerespectarea obligațiilor mai sus menționate se riscă amenzi cuprinse între 250 și 1000 lei.
 


Intră acum și în grupul de