Acasă Actualitate Notarii vor putea verifica autenticitatea actelor aduse pentru autentificare

Notarii vor putea verifica autenticitatea actelor aduse pentru autentificare


Intră acum și în grupul de

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) poate accesa, prin internet, cu sprijinul Ministerului Internelor și Reformei Administrative (MIRA), baza de date privind evidența populației, pentru a depista actele de identitate falsă. „În cursul anului 2008, au avut loc la sediul Ministerului Internelor și Reformei Administrative (MIRA) o serie de reuniuni ale grupului de lucru comun Ministerul de Interne – Uniunea Notarilor, referitoare la stabilirea unei soluții de accesare a bazei de date privind evidența populației de către notarii publici, în scopul depistării actelor de identitate false ce pot fi prezentate notarilor”, se precizează într-un raport al Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

”Să presupunem că vine la mine un client pe care nu-l cunosc. Eu pot să-l verific în acea bază de date. Se trimite, prin mail, o copie după cartea de identitate, la Direcția de evidență a populației. Se vor face verificări la serverul central și ni se trimite copia cărții de identitate. Asta va dura exact cinci minute”, a declarat președintele UNNPR, Dumitru Viorel Mănescu.



Mănescu a precizat că, inițial, s-a încercat verificarea prin linii telefonice securizate, idee la care s-a renunțat din cauza costurilor mari.

În raportul Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, se precizează că Ministerul Internelor și Reformei Administrative își va da acordul final, pentru punerea în execuție a proiectului, condiția fiind ca Uniunea Națională a Notarilor Publici din România să suporte toate cheltuielile necesare implementării programului.

La nivelul UNNPR, au fost demarate o serie de acțiuni vizând crearea sistemului informatizat securizat la nivelul tuturor birourilor notariale, potrivit raportului Consiliului UNNPR, prezentat în cadrul Congresului notarilor publici.
 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version