Sindicaliștii din învățământul sucevean așteaptă votarea bugetului pentru a li se majora salariile


Intră acum și în grupul de

Sindicaliștii din învățământul sucevean urmăresc cu mare nerăbdare mișcările noului ministru al Educației, pentru a se hotărî dacă vor recurge la proteste sau nu. După întâlnirea cu sindicaliștii din învățământ, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că creșterile salariale prevăzute de legea în vigoare vor fi cuprinse în proiectul de buget pe anul 2009.

Aceasta a afirmat însă, că bugetul nu poate susține creșterea cu 50% a salariilor profesorilor universitari. Argumentul nu i-a convins pe dascăli, care amenință cu proteste. Disputa se va acutiza sau se va rezolva numai după aprobarea bugetului.  

„Urmează ca în zilele următoare să mergem cu proiectul de buget pe 2009 la Guvern, apoi ne vom întâlni din nou cu sindicatele”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Aurel Cornea, a precizat că, de fapt, majorările salariilor vor fi în jurul a 33 de procente, restul până la 50% fiind deja acordat de fostul guvern.

Ministrul Educației a mai precizat că vor fi create echipe care să realizeze criterii de evaluare a performanțelor profesorilor, urmând ca din semestrul II să fie aplicate experimental. Criteriile vor fi folosite pentru evaluare pornind cu anul școlar 2009-2010. Salarizarea cadrelor didactice va fi diferențiată, în funcție de performanțele acestora.

Reprezentanții Ministerului Educației și cei ai sindicatelor se vor întâlni din nou, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre contractul colectiv de muncă din sistem, dar și despre ordonanța de guvern prin care nu pot fi cumulate pensia și salariul de la stat, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Profesorii ar fi trebuit să primească salarii mai mari cu 50% de la 1 octombrie, după ce Parlamentul a votat în acest sens o lege inițiată chiar de actualul ministru al Educației.


Intră acum și în grupul de