2009 – anul reconstrucției în municipiul Suceava


Intră acum și în grupul de

Peste zece milioane de euro se preconizează a fi investiți în cursul acestui an de municipalitatea suceveană în reabilitarea punctelor termice și rețelelor de distribuție a agentului termic, în paralel cu declanșarea procedurilor privind privatizarea societății de termoficare, Termica SA Suceava.

Potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, anul 2009 va fi un an al reconstrucției în municipiu, pe lângă programul ISPA de refacere a rețelelor de apă și canal, urmând a fi continuată reabilitarea sistemului de termoficare. Lungu a anunțat joi, într-o conferință de presă, că la sfârșitul lunii ianuarie va fi organizată licitația pentru reabilitarea unui număr de 15 puncte termice și a rețelelor secundare și principale, dar și pentru refacerea a 2,5 kilometri de magistrală de transport a agentului termic.

El și-a exprimat încrederea că lucrările vor începe în aprilie-mai, o parte din țevile necesare fiind deja în custodia Termica SA. Lungu a arătat că lucrările vor fi finanțate atât prin programul „Suceava-Utilități și mediu la standarde europene” cât și din fonduri guvernamentale prin programul Termoficare 2008-2015.

Edilul-șef sucevean a menționat că dorește ca în luna februarie, Consiliul Local Suceava să înceapă discuțiile privind strategia de privatizare a Termica SA, astfel încât până în luna mai să fie adoptată o decizie privind o potențială privatizare. Ion Lungu a precizat că dacă nu se va realiza privatizarea Termica SA, ia în calcul chiar intrarea în conservare a centralei electro-termice și redeschiderea fostei instalații de producere a energiei termice, care poate asigura apa caldă și încălzirea pentru locuitorii municipiului.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna martie 2008, de principiu, privatizarea serviciului de termoficare al municipalității.  CL Suceava a avizat realizarea a două caiete de sarcini în vederea privatizării Termica SA, unul privind vânzarea de acțiuni și un altul de vânzare de active, dar și o evaluare de piață a societății de termoficare.

Potrivit șefului administrației locale, Termica SA este una din cele mai atractive societăți din domeniu, dar municipalitatea dorește ca privatizarea să aibă ca rezultat o politică de protecție socială pentru angajații unității, de menținere a Contractului colectiv de muncă și un preț suportabil pentru suceveni pentru gigacalorie.


Intră acum și în grupul de