Bucovina, „instrument al siguranței energetice”


Intră acum și în grupul de

Guvernatorul regiunii ucrainene Cernăuți, Vladimir Culiș, a discutat, joi, la Suceava cu autorităților sucevene despre continuarea colaborării pentru dezvoltarea comună a Bucovinei și despre o prezentare comună, la Bruxelles, a Bucovinei și a programelor de finanțare ale Uniunii Europene în această zonă. Culiș a declarat într-o conferință de presă că în cadrul discuțiilor purtate cu președintele Consiliului Județean Suceava s-a vorbit și despre definirea unui nou rol al Bucovinei ca „instrument al siguranței energetice”.

În acest sens, guvernatorul regiunii Cernăuți a arătat că Ucraina are o rețea de energie electrică ce a fost construită în perioada fostului URSS cu scopul de a exporta energie electrică, iar între Ucraina și România lipsește doar conexiunea pentru ca acest export de energie electrică să poată fi realizat. Culiș a anunțat că, sâmbătă, va fi inaugurată cea mai mare hidrocentrală din Europa, care a fost construită în regiunea Cernăuți, la Novodniestrovsk, pe Nistru, urmând să fie pornit primul bloc de generatoare din cele șase prevăzute. „Este unul dintre cele mai puternice proiecte cu posibilități reale de producere și export a energiei electrice”, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene.

La rândul său, șeful executivului județean sucevean, Gheorghe Flutur, a spus că partea ucraineană și-a exprimat disponibilitatea de a exporta energie electrică în România, el precizând că va prezenta autorităților centrale această oportunitate.


Intră acum și în grupul de