Mănăstirea Daniil Sihastru, în flăcări


Intră acum și în grupul de

Din cauza drumului acoperit de zăpadă pompierii au trebuit să meargă kilometri buni pe jos pentru a ajunge la Mănăstirea Daniil Sihastru, unde joi, dimineață a izbucnit un incendiu. Acesta a fost anunțat la ora 07:40, astfel că spre  Mănăstirea Daniil Sihastru, din comuna Putna  a pornit Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, Detașamentul de Pompieri Rădăuți, Gărzile de Intervenție Vicovu de Sus și Siret împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Straja și Vicovu de Sus.
Întrucât singura posibilitate de acces către mănăstire este prin comuna Straja, iar autospecialele de pompieri nu au putut ajunge din cauza drumului impracticabil acoperit de zăpadă, pompierii au parcurs pe jos 5 km pentru a ajunge la mănăstire.

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, la sosirea gărzii de intervenție incendiul se manifesta violent la chilii și paraclise, existând pericolul de propagare la biserică, alte chilii și anexe, iar incendiul a fost lichidat cu ajutorul mijloacelor de primă intervenție și a unei motopompe. Au ars chilii pe o suprafață de circa 350 mp, două paraclise pe o suprafață de circa 120 mp, două anexe, o bucătărie, o sală de mese pe o suprafață de cca 30 mp, toate construite din lemn.
Pagubele au fost estimate la cca. 165.000 lei.

În urma cercetărilor a reieșit că incendiul a izbucnit din cauza jarului sau scânteilor provenite din coșul de evacuare a fumului deteriorat și a amplasării necorespunzătoare a materialelor combustibile față de acesta.


Intră acum și în grupul de