„Un munte” de muniție neexplodată din al Doilea Război Mondial, asanată de echipa pirotehnică a ISU în 2008


Intră acum și în grupul de

Inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „ Bucovina” Suceava, colonel Lucel Lulciuc, a declarat în cadrul ședinței de prezentare a raportului de evaluare a activității desfășurate de instituție în anul 2008, că grupa pirotehnică a Inspectoratului a executat 62 de misiuni de asanare a muniției rămase neexplodată din timpul războaielor, două misiuni de distrugere a muniției asanate și 3 misiuni de distrugere a zăpoarelor de gheață. „A fost asanată o suprafață de 2,8 ha de teren din teritoriul județului și au fost ridicate: 53 proiectile artilerie diferite calibre, 23 bombe de aruncător diferite calibre, 30 bombe de aviație, 177 grenade de mână, 3 mine, 12 lovituri antitanc, 800 cartușe infanterie și 8 focoase artilerie”,  a precizat colonelul Lulciuc.

Adunate de prin grădinile oamenilor, livezi, în urma săpăturilor pentru fundațiile necesare ridicării de case sau demolarea de construcții vechi, muniție neexplodată provenind din cel de al Doilea Război Mondial a fost găsită pe întreg teritoriul județului.

Se pare că județul Suceava este un „teren fertil” pentru echipa pirotehnică, acțiunile de asanare devenind cotidiene. Din nefericire cetățenii și în special copii neinstruiți nu reacționează cum ar trebui atunci când găsesc elemente de muniție. Astfel un copil a adus la școală elemente de muniție într-o sacoșă.
Un caz mult mai grav a avut loc la Cârlibaba unde doi copii minori au vrut să spargă gheața dintr-un pârâu ce străbate localitatea, pentru a scoate un cablu de fier, cu o grenadă. Aceasta a explodat copii fiind răniți, dar au scăpat cu viață, suflul exploziei fiind atenuat de apa înghețată.

ISU Suceava solicită cetățenilor care găsesc elemente de muniție să nu le mute din loc, să nu le lovească și să anunțe imediat autoritățile.

 


Intră acum și în grupul de