Hochei pe gheață : Primul român din NHL este Lupul


Intră acum și în grupul de

Canadianul de origine română, Joffrey Lupul, evoluează pentru Philadelphia Flyers. În condițiile în care naționala de hochei a României se zbate în anonimatul eșaloanelor inferioare, ne vine greu să credem că avem și sportivi de valoare. Într-un fel, avem însă deja un reprezentant peste Ocean.

Joffrey Lupul (25 de ani)  este unul dintre cei mai valoroși tineri hocheiști din NHL, deținând câteva recorduri de invidiat: primul jucător din istoria lui Anaheim­ Mighty Ducks, care a înscris un hattrick în play-off sau primul jucător din NHL care a marcat patru goluri într-un singur meci de play-off, la care s-a adăugat și o reușită în prelungiri.

La meciurile din NHL, pe tricoul lui Joffrey este inscripționat numele Lupul, care amintește de originile sale românești. Lupul, născut în Canada, este pe jumătate român, mama sa emigrând în Canada înainte de Revoluție.

În 2007,  Joffrey s-a transferat de la Anaheim Mighty Ducks la Philadelphia Flyers, iar în iulie 2008, hocheistul cu origini române a semnat prelungirea contractului cu patru ani cu noua sa formație. În cariera sa, Lupul a jucat peste 300 de meciuri în NHL și a marcat peste 150 de goluri.

Dacă legăturile lui Joffrey Lupul cu România se opresc doar la numele său, Victor Stăncescu este român get-beget. Legitimat la Kloten în prima ligă din Țara Cantoanelor, cea mai bogată ligă din Europa, după cea din Rusia, hocheistul a ales să joace în naționala Elveției, țară unde a emigrat împreună cu familia înainte de Revoluție.

Vorbește încă fluent românește și este la curent cu ce se întâmplă în hocheiul autohton. Deși câștigă peste 100.000 de euro anual, Stăncescu a spus că nu banii l-au făcut să refuze naționala noastră. Hocheistul formației Kloten are un frate geamăn, Tudor Stăncescu. Acesta joacă și el hochei în eșaloanele inferioare din Elveția, la Illnau-Effretikon, și a apucat să prindă o selecție sub tricolor, cu ocazia unui turneu amical întreprins de loturile de juniori ale României la Zürich.


Intră acum și în grupul de