Situația devine tensionată la frontiera cu Ucraina după instituirea Legii marțiale. Nechifor: Pentru toți cei care au intenția să călătorească în această zonă, le recomand prudență și dacă pot anula călătoria, ar fi mai bine sa o facă


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a apreciat, luni seara, că situația la frontiera de nord est a României devine din ce în ce mai tensionată, în condițiile declarării Legii marțiale în Ucraina, dar și în contextul în care în urmă cu doar câteva ore guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fisciuk, a demisionat din funcție, iar președintele Ucrainei, Petru Poroshenko, a acceptat-o, conferindu-i și distincția „Pentru merite deosebite” gradul 3, pentru contribuția personală la dezvoltarea economică socială a regiunii Cernăuți.

Nechifor arată că în contextul iminentei escaladări a conflictului cu Rusia, demisia guvernatorului pare de neînțeles, din mai multe motive, explicând că guvernatorul unei regiuni ucrainene are o putere considerabilă, fiind reprezentantul guvernului central, dar și principalul decident politic.

Deputatul sucevean arată că în perioada când era președintele Consiliului Județean Suceava,  în 2014, a mai fost o criză similară, tot pe fondul conflictului cu Rusia din estul Ucrainei, care s-a soldat cu puternice mișcări de stradă ale locuitorilor regiunii împotriva chemării tinerilor la arme, iar atunci MAE a luat atitudine și el, la rândul său a avut intervenții de atenționare.

„Lipsa de autoritate politică și administrativă poate conduce la o slăbire a controlului la frontieră pe partea ucraineană, drept urmare am putea asista la un exod al populației din această zonă către România și restul Europei, de mai bine de un an aceștia putând circula liber în UE, fără viză. Am văzut și reacția autorităților românești, în special MAE, dar și Consiliul județean și Perfectura județului Suceava, adică ZERO!!!”,a precizat Nechifor.

El a recomandat prundență celor care doresc să călătorească în această zonă.

„Fără a dori să cresc gradul de incertitudine și de panică, pentru toți cei care au intenția să călătorească în această zonă, le recomand prudență și dacă pot anula călătoria, ar fi mai bine sa o facă!”, a transmis Nechifor.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat, luni, decretul de instituire a Legii marțiale în următoarele 60 de zile.(T.B.)


Intră acum și în grupul de