CJ Suceava oferă consultanță primăriilor din județ în vederea accesării fondurilor europene


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava, prin Serviciul de Dezvoltare Rurală și Serviciul de Proiecte cu Finanțare Externă, acordă consultanță primăriilor din județ, în vederea accesării de fonduri nerambursabile pe infrastructură, mediu, social, dar și pentru dezvoltarea economiei și a turismului.

Administratorul public al județului Suceava, Petru Luhan, consideră că, accesarea fondurilor europene reprezintă șansa pentru dezvoltare a unităților administrativ-teritoriale ale județului, acestea putând reprezenta, soluția pentru implementarea unor proiecte la  nivel local ce vor răspunde și noilor nevoi, apărute în contextul crizei economice. În contextul întoarcerii în țară a unui număr din ce în ce mai mare a românilor plecați să lucreze în străinătate, unde îi va aștepta aceeași lipsă de locuri de muncă și același nivel scăzut al salariilor, autoritățile naționale și cele locale trebuie să fie pregătite să înfrunte astfel de situații, iar accesarea fondurilor europene ar putea duce, printre altele la crearea de noi locuri de muncă.
Luhan face apel la toate primăriile din județ, să prevadă un fond cât mai mare posibil în bugetul pe anul 2009 pentru cofinanțarea proiectelor, procentul de cofinanțare fiind de minim 2% din valoare cheltuielilor eligibile.  Pentru a veni în sprijinul autorităților publice locale, administratorul public al județului Suceava, invită primăriile la consultări privind ideile de proiecte care s-ar putea depune în acest an, proiecte care sunt în concordanță cu Planul de Dezvoltare al județului Suceava.
Fondurile structurale sunt instrumente financiare prin care Uniunea Europeană acționează pentru eliminarea disparităților economice și sociale între regiuni, în scopul realizării coeziunii economice și sociale. În perioada 2007-2013 sunt planificate mai multe fonduri structurale, fiecare fond acoperind o zonă cu tematică specifică.
Fondurile structurale sunt:  Fondul european pentru Dezvoltare Regional (FEDR), Fondul social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC). Pe lângă aceste fonduri mai sunt și două acțiuni complementare, respectiv: Fondul European pentru agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Fondul European pentru Pescuit (FEP)

 


Intră acum și în grupul de