Academicianul cernăuțean Alexandrina Cernov la Centenarul Unirii Bucovinei: În cărțile de istorie din Ucraina aceasta era numită perioada de ocupație românească, iar liderii unioniști erau dușmani ai poporului. Ea a atras atenția asupra procesului de ucrainizare a școlilor românești din Cernăuți


Intră acum și în grupul de

Academicianul cernăuțean de origine română Alexandrina Cernov a spus, miercuri, în cadrul ședinței solemne a Consiliului Județean Suceava organizată cu prilejul Centenarului Unirii Bucovinei că este îngrijorată de programul de ucrainizare a școlilor din regiunea Cernăuți, amintind că în cărțile de istorie ucrainene perioada în care Bucovina era întreagă se vorbea de perioada de ocupație românească.

Academicianul Alexandrina Cernov a declarat, miercuri, în perioada comunistă în România nu s-a pomenit nimic despre liderii unirii, pe când, în Ucraina, aceștia erau dușmani ai poporului și aproape în fiecare lună apăreau pagini de ziar unde erau criticați ca dușmani ai poporului.

„În manualele de istorie se spunea de perioada de ocupație românească”, a spus Cernov.

Ea s-a întrebat despre manualele de istorie  din România, apreciind că cele din Basarabia sunt mult mai bune decât cele din România.

„Ce știu elevii noștri, ce știu studenții noștri despre istoria României și mai ales despre istoria Bucovinei?”, a întrebat academicianul.

Ea a menționat că cere sprijin autorităților române pentru oprirea procesului de ucrainizare a școlilor românești din Ucraina.

„Venim cu mâna întinsă în primul rând aici, la Suceava. Ajutați-ne! Ne-au scos limba din școli. Școlile românești sunt supuse unui program rigid de ucrainizare. Li s-au impus lecțiile bilingve. Adică la o singură lecție se vorbește în două limbi. Obligatoriu, profesorul trebuie să traducă și în limba ucraineană ceea ce înseamnă o asimilare treptată a tuturor școlilor noastre”, a spus Cernov.

Ea a adăugat că dacă în perioada sovietică studenții puteau merge la Bălți, la Chișinău sau Tiraspol unde învățau în limba moldovenească, acum li s-a tăiat și această posibilitate.

„Tinerii noștri învață la Universitatea din Cernăuți unde învață în limba ucraineană și nu cunosc nici terminologia ucraineană cum trebuie, nici cea românească”, a mai spus academicianul.

Ea a arătat că e nevoie de cât mai multe cursuri de reciclare a profesorilor și a atras atenția USV ar trebui să fie mai atentă la ceea ce vine de la Cernăuți pentru că sunt invitați studenți istorici la reciclare în Suceava și sunt trimiși numai ucraineni care nu cunosc nici limba și nici nu le pasă de ceea ce se predă.(T.B.)


Intră acum și în grupul de