IȘJ se așteaptă ca profesorii pensionari cu norme întregi să aleagă salariul în detrimentul pensiei


Intră acum și în grupul de

Conducerea IȘJ Suceava așteaptă să vadă ce măsuri va lua Guvernul în legătură cu profesorii pensionari ce primesc pensia, dar au și un venit prin cumul pentru că susțin și ore la catedră. „Am transmis vineri la Ministerul Educației un tabel nominal ce cuprinde inclusiv disciplinele și salariul luat de cele 99 cadre pensionare ce predă în continuare”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă adjunctul IȘJ Suceava, Daniel Hrenciuc.

La nivelul județului Suceava, dintre cei 99 de cadre pensionare ce activează în continuare, 17 au norme întregi de 16 – 18 ore, 32 au jumătate de normă, iar restul de 50 sub jumătate de normă. „Aceștia trebuie să opteze pentru a rămâne cu pensia, fie pentru salariu. Pe cei 50 cu plata la oră nu îi afectează foarte tare această măsură și cred că vor rămâne cu pensia, însă cei cu normă întreagă este posibil să vrea salariul pentru că este mult mai mare ca pensia”,  a afirmat Daniel Hrenciuc, cu precizarea că directorii de școli trebuie să le comunice pensionarilor să-și definitiveze opțiunea.

Referindu-se la această măsură, adjunctul IȘJ Suceava a spus că orice schimbare de acest gen în timpul anului școlar poate crea perturbări și a readus în discuție problema disciplinelor matematică și biologie unde există o penurie de cadre.
Pentru a acoperi orele ce vor rămâne libere, în cazul în care profesorii pensionari vor renunța la cursuri, Daniel Hrenciuc spune că o soluție ar putea fi redistribuirea acestora către titulari, dar și acest lucru ar genera o alte situație neplăcută pentru că profesorii ar fi supraîncărcați. „Avem și o bază de date pe care o revizuim permanent cu cadre fără posturi sau ce nu au norme întregi și pot fi redistribuiți, dar avem câteva situații punctuale fără soluții”, a mai menționat adjunctul IȘJ Suceava.    

 


Intră acum și în grupul de