Euro pare că nu se mai oprește din ascensiune


Intră acum și în grupul de

Banca Națională a României a anunțat, marți, un curs de referință de 4,2985 lei pentru un euro. Cursul BNR depășește, astfel, ultimul record istoric cu 3 bani. Moneda națională s-a devalorizat cu peste 9% de la începutul acestui an. Vineri, cursul oficial a atins maximul istoric de 4,21, luni BNR a afișat o rată dereferință de 4.2684 lei pentru un euro.

Investitorii nu mai au încredere în România și au vândut lei masiv pe piață. Toată regiunea se depreciază pentru că importatorii mizează acum pe moneda europeană. Câștigă teren temerile la nivel global despre recesiune, iar acest lucru are impact mare și în ceea ce privește România. Dealerii spun că toate piețele din regiune au fost agitate, cu volume foarte mari de transfer, iar pe piața locală, au fost două valuri de apreciere a monedei naționale, în cadrul cărora cursul a coborât de la un maxim de 4,35 lei/euro la 4,3 lei/euro. Tot potrivit dealerilor, s-au înregistrat cumpărări masive de euro, după care au fost observate scurte schimbări de trend, în sensul aprecierii leului, momente în care probabil s-au marcat profituri.

Economiștii au spus că anul 2009 va fi unul foarte prost pentru moneda românească. Statul este în criză de bani, iar discuțiile despre majorările de salarii amplifică și mai mult presiunea de creștere a cursului de schimb. Dacă statul va reduce cheltuielile publice, există șanse reale pentru o revenire a leului.
 


Intră acum și în grupul de