Primăria va sprijini financiar bazariștii păgubiți în urma incendiului


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat joi că va solicita Consiliului Local să aprobe acordarea unui sprijin financiar proprietarilor ale căror chioșcuri care au fost distruse în urma incendiului produs în Bazar. Potrivit edilului-șef sucevean, în condițiile în care proprietarii au pierdut, în medie, marfă în valoare de câte 4000 de euro, se va propune ca ajutorul financiar să fie de 5000 de lei. El a ținut să precizeze că municipalitatea ia în calcul, ca după finalizarea lucrărilor de modernizare a Bazarului să se organizeze o licitație în vederea desemnării unui asigurator care să asigure întreaga investiție.

Pompierii suceveni s-au luptat mai bine de trei ore cu flăcările pentru a stinge incendiul care a izbucnit marți noapte în Bazarul din Suceava. Peste 80 de chioșcuri, amenajate în modulul central al acestui centru comercial, au fost afectate de incendiu, pagubele înregistrate fiind estimate la 1,5 milioane de lei. Pentru stingerea focului s-a intervenit cu 15 autospeciale de pompieri și șase motopompe de la Grupa Operativă a ISU Suceava, Detașamentele de Pompieri Suceava, Fălticeni și Rădăuți, Garda de Intervenție Siret împreună cu Serviciile Private pentru Situații de Urgență Ambro și Aeroportul Salcea și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bosanci.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, focul a fost observat și anunțat cu întârziere, iar la sosirea pompierilor ardea hala Bazarului, în care erau amenajate chioșcuri destinate comerțului, aflate sub administrarea Primăriei Suceava, și exista pericolul de propagare la alte tronsoane cu magazine. Construcția la care a izbucnit incendiul este realizată pe o structură de cadre din beton și acoperite cu grinzi metalice și învelitoare din policarbonat, iar chioșcurile închiriate sunt pe schelet metalic și elemente de construcție din PVC. Pompierii au salvat hala Bazarului și chioșcurile învecinate, cu mărfurile aferente, în valoare de aproximativ 12,7 milioane de lei.

Autoritățile locale sucevene au inaugurat la finele lunii octombrie modernizarea a 60%  din Bazarul din municipiu, pe o suprafață de 10.000 de mp, lucrările urmând  a fi continuate, astfel încât întregul complex comercial să respecte noile cerințe ale UE în acest domeniu. Valoarea totală a investițiilor se ridică la trei milioane de euro și prevede modernizarea spațiilor comerciale și întregului complex comercial pentru a fi autorizat conform noilor cerințe al UE. În Bazarul Suceava își desfășoară activitatea aproximativ o mie de agenți economici având circa cinci mii de angajați.


Intră acum și în grupul de