Suceava ar urma să găzduiască patru reuniuni europene în primele șase luni ale anului 2019, în perioada exercitării de România a Președinției Consiliului Uniunii Europene


Intră acum și în grupul de

Județul Suceava ar urma să găzduiască patru reuniuni europene în primele șase luni ale anului viitor în timpul exercitării de România a Președinției Consiliului Uniunii Europene potrivit Calendarului reuniunilor ce vor fi organizate în România în cele șase luni de mandat la președinția Consiliului UE, care cuprinde 293 de evenimente la București și în teritoriu, acoperind toate județele.

Harta cu evenimentele programate în Președinția Consiliului UE. sursa: romania2019.eu

Potrivit informațiilor de până în prezent, o astel de reuniune europeană privind învățământul superior ar urma să se desfășoare în perioada 11-12 martie în municipiul Suceava, iar o alta, privind reuniunea directorilor din domeniul silviculturii, este programată pentru perioada 5-6 iunie la Gura Humorului.

Alte două reuniuni din domeniul financiar ar urma să fie organziate în județul Suceava.

Aceste reuniuni au fost stabilite în perioada când ministrul delegat pentru Afaceri Europene era Victor Negrescu, dar încă nu au fost confirmate de noua conducere a ministerului.

Victor Negrescu a încercat să acopere cu evenimente europene întreaga țară pentru ca oficialii europeni care vor veni la reuniuni să aibă posibilitatea să cunoască și alte zone din țară în afară de Capitală, dar nu toate ministerele implicate în organizarea acestor reuniuni au capacitatea să dezvolte acest proiect.

Astfel, potrivit unor surse apropiate organizării evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, există posibilitatea ca aceste reuniuni pregătite pentru a se desfășura în județele din țară să fie anulate întrucât ministerele de resort nu sunt pregătite să le organizeze corespunzător și că ar urma ca acestea să se limiteze doar la București și la Summitul UE de la Sibiu.

Până în prezent doar Ministerul Apelor și Pădurilor a transmis autorităților din județul Suceava un protocol de colaborare în vederea organizării în comun a reuniunii directorilor din domeniul pădurilor de la Gura Humorului.

România va exercita, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una dintre cele șapte instituții ale Uniunii.

Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și reuniunile a aproximativ 200 de grupuri de lucru. Președinția României la Consiliul UE se va derula într-un context european și internațional complex, mandatul acesteia urmând a ține cont de procese de anvergură care vor modela Uniunea Europeană, precum reflecția asupra viitorului Uniunii Europene, procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, tranziția spre un nou ciclu legislativ ca urmare a alegerilor europene și, implicit, a finalului de mandat al Comisiei Europene și al Parlamentului European, respectiv negocierile privind documente strategice de referință ale Uniunii, precum noul cadru strategic de acțiune post-2019 și viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM).


Intră acum și în grupul de