Primarii din municipiile Suceava, Iași, Piatra Neamț, Roman, Botoşani, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei au semnat un acord cadru pentru înființarea Asociației „Moldova se dezvoltă”


Intră acum și în grupul de

Primarii din municipiile Suceava, Iași, Piatra Neamț, Roman, Botoşani, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei au semnat, luni, la sediul Primăriei Suceava un acord cadru pentru înființarea Asociației „Moldova se dezvoltă”. Obiectivul principal al acestei asociații este dezvoltarea regiunii prin realizarea în comun a unor proiecte de investiții în infrastructură și economie.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că Asociația „Moldova se dezvoltă” nu este o replică la Alianța Vestului, arătând că problemele Moldovei sunt mult mai grave decât cele ale vestului.

„Și noi, aici, în Moldova, avem primari vrednici care și-au făcut datoria, dar din cauza poziționării geografice, a faptului că suntem mai mult spre est decât spre vest, a faptului că noi astăzi nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice e o mare problemă. Am spus și cu alte ocazii că în măsura în care aceste lucruri nu se vor rezolva, Moldova este condamnată la subdezvoltare”, a spus Ion Lungu.

Astfel, acordul cadru pentru înființarea Asociației „Moldova se dezvoltă” a fost semnat de: primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc , Mihăiță Negură, primarul municipiului Roman, Lucian Micu, și primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș.

„Noi considerăm că nu mai putem sta în această situație și vrem să facem această asociere, acest parteneriat între localități, să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de negociere la nivel guvernamental, la nivel european, pentru a dezvolta zona Moldovei”, a arătat primarul Sucevei.

Ion Lungu a evidențiat că motivele care au stat la baza înființării asociației sunt lipsa unei strategii coerente de dezvoltare și de alocare a resurselor în vederea diminuării decalajului dintre Estul și Vestul țării; ținerea în izolare vizibilă cu consecințe deosebit de grave în ceea ce privește creșterea economică a regiunii; depopularea accelerată a regiunii prin migrația forței de muncă active.

„Dorim să inițiem proiecte regionale și locale ale localităților noastre, care să contribuie la Dezvoltarea zonei Moldovei, la reducerea decalajelor față de celelalte regiuni istorice ale țării.  Asocierea noastră este de parteneriat cu scopul de a avea eficiență în promovarea proiectelor noi de infrastructură, de investiții publice sau private,  a proiectelor în educație, sănătate, mediu, turism, etc., fără a exclude participarea Autoritătilor Centrale, europene sau alte oraganisme internaţionale. Sursele de finanțare vor fi  locale, guvernamentale sau europene de la caz la caz”, a precizat Ion Lungu.

Primarul Sucevei a menționat că obiectivele și prioritățile comune ale Asociației sunt următoarele:

 

 1. Dezvoltarea infrastructurii de transport de importanță regională și națională:
 • Autostrada Iași-Tîrgu Mureș
 • Autostrada Nord-Sud, care să lege regiunea noastră de București
 • Construirea șoselelor de centură la nivelul orașelor asociate
 • Interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova
 • Modernizare transport feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni.

 

 1. Îmbunătațirea mediului economic de importanță regională și locală:
 • Dezvoltare de rețele de tip cluster (turism, agricultură, IT) pentru valorificarea potențialului regional;
 • Înființarea şi dezvoltarea de zone economice şi de parcuri industriale;
 • Sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii specifice inovării, cercetării, adoptarea de noi tehnologii (atragerea mediului universitar în aceste proiecte);
 • Abordarea strategiilor de dezvoltare economică, regionale şi locale în concordanţă cu politicile de protejare a mediului şi conservare a Patrimoniului Cultural şi natural.

 

 1. Promovarea ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă:
 • Asigurarea forței de muncă pe plan local, dezvoltarea învățământului dual
 • Crearea de condiții pentru investiții noi, din partea autorităților locale
 • Acordare facilități fiscale pentru a reduce migrația forței de muncă, pentru a convinge tinerii să rămână acasă.

 

 1. Descentralizare și o administrație publică eficientă:
 • Transferarea unor atribuții ale autorităților centrale, către autoritățile care funcționează în unitățile administrativ-teritoriale și chiar autorităților locale, autoritățile centrale având un rol de tutelă administrativă.

 

 1. Reducerea sărăciei, prin dezvoltarea infrastructurii în vederea promovării incluziunii sociale:
 • Iniţierea unor programe active de integrare în muncă;
 • Investiții în infrastructura de sănătate, educație, servicii sociale, pentru creşterea calităţii vieţii;
 • Dezvoltarea serviciilor sociale integrate şi furnizarea serviciilor sociale.

„Acest document este un ACORD CADRU  de colaborare, urmând ca până la sfârşitul primului trimestru al anului 2019, să avem creată structura juridică, de tip Asociație Intercomunitară, pentru a fi  reprezentativi, ca parteneri de dialog și negociere, privind realizarea obiectivelor menționate prin colaborare la nivel guvernamental și de negociere pentru exercițiul financiar al UE 2021-2027, privind utilizarea instrumentului European ITI – Investiții Teritoriale Integrate –  pentru atragerea de fonduri europene. Odată cu semnarea acestui document, lansăm invitaţia către celelalte municipalități din zona vizată să adere la demersul nostru”, a mai spus primarul Ion Lungu.

După semnarea acordului cadru pentru înființarea Asociației „Moldova se dezvoltă”, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că salută constituirea acestei alianțe.

„Salut această inițiativă, am încredere, și pentru că aici se regăsesc oameni cu care m-am întâlnit în mai multe rânduri pentru a susține aceste proiecte majore”, a spus Gheorghe Flutur.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de