Modernizarea şi dezvoltarea reţelei de energie, prioritate pentru E.ON Moldova


Intră acum și în grupul de

Planul de investiţii în infrastructură, planificat şi demarat de E.ON Moldova Distribuţie, începând cu 2005, anul privatizării, până în anul 2012, va depăşi valoarea de 920 milioane lei. Astfel, de la momentul privatizării până la finele anului 2008, învestiţiile în modernizarea şi dezvoltarea reţelei de distribuţie s-au cifrat la circa 371 milioane lei, se precizează într-un comunicat al Departamentului Comunicare Relaţii Publice al E.On România.

Potrivit acestuia, în ultimii patru ani, o categorie importantă de investiţii a avut ca obiect modernizarea staţiilor de transformare ca noduri energetice importante pentru alimentarea cu energie electrică a unor zone mari de consum. Astfel, E.ON Moldova Distribuţie a realizat lucrări de modernizare a 92 staţii de transformare.

E.ON Moldova Distribuţie a înlocuit în această perioadă aproximativ 351 km de cabluri subterane de medie tensiune. Totodată, E.ON Moldova Distribuţie a modernizat 539 km de reţele aeriene de medie şi joasă tensiune, lucrările vizând în special zonele rurale din aria de activitate a companiei.

O altă categorie de investiţii a urmărit asigurarea unui nivel de tensiune conform standardelor pentru energia electrică distribuită consumatorilor. Lucrări de acest fel au fost realizate în zonele a 145 posturi de transformare. De asemenea, au mai fost realizate investiţii în automatizarea sistemului de distribuţie prin montarea de separatoare şi reclosere telecomandate, precum şi pentru sistemul de telemăsură al contoarelor.

Valoarea totală a investiţiilor realizate în anul 2008 se ridică la suma de aproximativ 158 milioane de lei, din care 126 de milioane de lei au fost investiţii în modernizarea şi extinderea reţelei de distribuţie.

Pentru acest an, E.ON Moldova Distribuţie a alocat un buget de investiţii de aproximativ 141 milioane lei, din acestă sumă, cea mai mare parte, respectiv 124 milioane lei, este destinată lucrărilor de modernizare şi dezvoltare a reţelei de distribuţie a energiei electrice.

„Priorităţile E.ON Moldova Distribuţie sunt asigurarea funcţionării şi exploatării în condiţii de siguranţă a reţelelor, precum şi respectarea standardelor de calitate pentru serviciile oferite clienţilor. Valoarea totală a investiţiilor în reţeaua de distribuţie realizate de la anul privatizării până la finele anului 2008 se ridică la aproximativ 371 milioane de lei. Până în anul 2012 valoarea totală a investiţiilor va depăşi 920 milioane lei. Investiţiile în modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice reprezintă un obiectiv major al companiei E.ON Moldova Distribuţie S.A.. Acestea asigură funcţionarea şi exploatarea în condiţii de siguranţă a reţelelor, precum şi respectarea standardelor de calitate pentru serviciile oferite clienţilor noştri”, se menţionează în comunicat, cu precizarea că E.ON Moldova Distribuţie îşi va continua şi în anii următori strategia de dezvoltare, astfel încât şi în România serviciile oferite să ajungă la standarde europene de calitate.


Intră acum și în grupul de