Justiţia suceveană nu a fost „largă la mână” în cazul întreruperilor şi amânărilor executării pedepselor


Intră acum și în grupul de

Urmare a scandalului iscat de cazul Gorbunov, conducerea Curţii de Apel Suceava a solicitat instanţelor de judecată din circumscripţie efectuarea unor verificări, cuprinzând perioada 01.01.2007 – 05.02.2009, referitoare la cererile de amânare şi de întrerupere a executării pedepsei înregistrate şi admise, cauzele pentru care au fost admise cereri, infracţiunile pentru care au fost condamnaţi cei ale căror cereri au fost admise şi în câte cazuri cei puşi în libertate nu au fost reîncarceraţi la sfârşitul perioadei de întrerupere a executării pedepsei şi măsurile care au fost luate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Suceava, Rodica Neagu- Dumitrescu, în cursul anilor 2007 – 2008, la Tribunalul Suceava au fost înregistrate şi pronunţate: 224 de cauze având ca obiect „întreruperea executării pedepsei”, cereri ce au fost respinse ca nefondate sau s-a luat act de retragerea cererii sau a fost declinată competenţa în favoarea altor instanţe; 8 cauze având ca obiect „amânarea executării pedepsei”, dintre care 2 au fost respinse ca nefondate , iar 6 au fost admise pe motive medicale. În aceste cazuri, inculpaţii cărora li s-a admis amânarea executării pedepsei au fost condamnaţi pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat, aderarea şi sprijinirea unui grup infracţional, trafic de persoane, lipsire de libertate în mod ilegal şi complicitate la viol.

Cât priveşte Judecătoria Suceava, în cursul anilor 2007-2009 au fost înregistrate şi pronunţate: 122 de cereri de întrerupere a executării pedepsei, din care au fost admise 5 cereri, 3 fiind pe motive medicale, iar 2 pe motiv de graviditate sau pentru creşterea copiilor mai mici de un an; 11 cereri de amânare a executării pedepsei din care a fost admisă o cauză. Petentul era condamnat pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere. Prin contestaţie la executare, formulată de către biroul de executări penale al Judecătoriei Suceava, a fost anulată această amânare de executare pedeapsă, întrucât condamnatul nu a respectat dispoziţiile impuse de instanţă.
„În speţă, petentul condamnat A. D., încarcerat la Penitenciarul Botoşani, a formulat o cerere către Judecătoria Suceava prin care solicita amânarea executării pedepsei de 6 luni (infracţiune rutieră), susţinând că din cauza situaţiei personale şi familiale se află în imposibilitatea de a executa pedeapsa. În cerere, condamnatul arăta că are doi copii minori în întreţinere, iar soţia este plecată la muncă în Italia, el fiind unicul susţinător al familiei, privarea sa de libertate ar avea urmări deosebit de grave asupra dezvoltării copiilor. Judecătoria Suceava a admis cererea acestuia şi a dispus amânarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 luni, dar cu respectarea unor obligaţii impuse de instanţă conform prevederilor legale. Printre obligaţiile impuse, condamnatul trebuia să se prezinte la instanţă ori de câte ori era chemat sau la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de către instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat şi să nu depăşească limita teritorială fixată decât în condiţiile stabilite de Judecătorie. Petentul s-a prezentat la poliţie doar pe data de 20.08.2007, iar în urma deplasării lucrătorului de poliţie la domiciliul acestuia, s-a constatat că poarta de acces în curte era încuiată cu lacăt, iar din discuţiile purtate cu soacra acestuia, petentul era plecat la muncă în Italia din data de 24.08.2007. Având în vedere ignorarea cu rea-credinţă de către A. D. a obligaţiilor ce îi reveneau, Biroul de Executări Penale al Judecătoriei Suceava a formulat o contestaţie la executare având ca obiect revocarea amânării executării pedepsei. Prin sentinţa penală nr. 666 din 7 noiembrie 2007, Judecătoria Suceava a revocat amânarea executării pedepsei de 6 luni închisoare aplicată condamnatului A.D. şi a dispus punerea în executare a acestei pedepse. În prezent, condamnatul A.D. este dat în urmărire generală”, precizează purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Suceava.
Inculpaţii cărora li s-a admis întreruperea executării pedepsei au fost condamnaţi pentru înşelăciune, falsificare de monede sau alte valori, infracţiuni privind circulaţia pe drumuri publice, tâlhărie.

În cursul anilor 2007-2009, la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au fost înregistrate şi pronunţate 84 de cereri de întrerupere a executării pedepsei, din care nu a fost admisă nici una; 5 cereri de amânare a executării pedepsei dintre care au fost admise 4 cereri, 2 fiind admise pe motive medicale şi 2 fiind admise pe motiv de îngrijire copil mai mic de un an.
Inculpaţii cărora li s-a admis amânarea executării pedepsei au fost condamnaţi pentru furt calificat şi infracţiuni privind circulaţia pe drumuri publice.

În aceeaşi perioadă, la Judecătoria Rădăuţi au fost înregistrate şi pronunţate
352 de cereri de întrerupere a executării pedepsei, dintre care a fost admisă o cerere până la împlinirea vârstei de un an a copilului minor, privind pe condamnata S. M., condamnată la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune; 6 cereri de amânare a executării pedepsei, dintre care a fost admisă o cerere pe motive medicale, privind pe condamnatul U. C., condamnat la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni rutiere.

La Judecătoria Gura Humorului au fost înregistrate şi pronunţate 153 de cereri de întrerupere a executării pedepsei, toate fiind respinse; 3 cereri de amânare a executării pedepsei care, de asemenea, au fost respinse.

La Judecătoria Fălticeni au fost înregistrate şi pronunţate 44 de cereri de întrerupere a executării pedepsei, toate fiind respinse; 4 cereri de amânare a executării pedepsei care, de asemenea, au fost respinse.

În privinţa Judecătoriei Vatra Dornei, au fost înregistrate şi pronunţate 58 de cereri de întrerupere a executării pedepsei, 56 fiind respinse, iar două încă nu sunt soluţionate; 3 cereri de amânare a executării pedepsei, dintre care 2 au fost respinse, iar în una a fost declinată competenţa în favoarea altei instanţe.

„Statistic, la nivelul instanţelor din judeţul Suceava au fost înregistrate în perioada supusă verificărilor 1.037 cereri de întrerupere a executării pedepsei şi 40 de cereri de amânare a executării pedepsei. Dintre acestea au fost admise 6 cereri de întrerupere şi 12 cereri de amânare a executării pedepsei, dintre care pentru una s-a dispus din oficiu revocarea.
Din totalul cererilor admise pentru întreruperea executării pedepsei, 5 au fost formulate de condamnate în stare de graviditate sau pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de un an şi 1 pentru motive medicale.
Cuantumul pedepselor aplicate condamnaţilor pentru care au fost admise cererile este între 6 luni şi 3 ani închisoare.
La finele perioadei pentru care s-a admis întreruperea executării pedepsei, condamnaţii au fost reîncarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani, fără a se constata încălcări ale termenelor stabilite de instanţă”, precizează purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Suceava.


Intră acum și în grupul de