Șase pacienți cu gripă sunt internați în Spitalul Județean Suceava. Unitatea spitalicească a achiziționat 1.300 de tablete Tamiflu și 300 de teste de depistare a virusului gripal


Intră acum și în grupul de

În contextul epidemic actual, în condițiile în care este posibilă declararea epidemiei de gripă la nivel național, Spitalul Județean Suceava se aprovizionează atât cu medicamente cât și cu teste pentru depistarea virusului gripal.

Directorul medical al Spitalului Județean Suceava, Alexandru Mircea Macovei, a precizat pentru News Bucovina că în spital sunt internați șase pacienți cu gripă confirmată de tip A.

El a menționat că Spitalul Județean de Urgență Suceava a achiziționat 1200 de tablete Tamiflu de 75 mg pentru adulți și 100 de tablete Tamiflu 30 mg pentru copii, acesta fiind un medicament care tratează infecția virală.

Totodată, SJU Suceava a achiziționat și 300 de teste de depistare a virusului gripal din care 100 deja au fost livrate, iar alte 200 urmează să ajungă în cursul acestei zile. Aceste teste urmează să fie folosite în secțiile Boli Infecțioase și Pediatrie.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat, vineri, că au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea şi controlul infecţiilor respiratorii ţinând cont de contextul epidemiologic actual.

El a subliniat că alte măsuri de prevenţie vizează asigurarea echipamentului de protecție pentru vizitatori, purtarea măștii de protecție de către personalul medico-sanitar atât în UPU, cât şi în celelalte secţii, precum şi întărirea măsurilor de igienă generală, dezinfecție, igiena mâinilor, iar personalul Compartimentului de prevenire şi control al infecţiilor asociate asistenţei medicale supraveghează respectarea acestor măsuri.

Managerul SJU Suceava a precizat că se menţine măsura privind interzicerea accesului vizitatorilor în Secţiile Obstetrică -Ginecologie, Anestezie- Terapie Intensivă, Neonatologie și Boli infecțioase, fiind decisă la nivelul conducerii spitalului măsura limitării numărului de vizitatori în secţii şi reducerea programului de vizită la o oră pe zi, doar în intervalul orar 15,00-16,00.

El a arătat că în condiţiile în care numărul pacienţilor care necesită internarea în Secţia de Pediatrie a spitalului a crescut în ultimele zile, s-a luat decizia de a mări temporar capacitatea acestei secţii cu încă trei saloane de la Chirurgie și ortopedie infantilă, mai ales că cele două secţii sunt învecinate şi se poate asigura prompt supravegherea pacienților.

“Spitalul are asigurate stocurile de medicamente pentru tratamentul bolilor respiratorii, iar în funcţie de nevoile care apar pe parcurs, se vor face achiziţiile de medicamente necesare”, a mai declarat managerul SJU Suceava.

De menţionat este că testul rapid pentru diagnosticarea gripei permite identificarea tipului de virus gripal A sau B într-un timp scurt, iar pentru stabilirea subtipurilor de virus se efectuează analize de laborator suplimentare.

Totodată, utilizarea testelor rapide mai permite ca, în cazul rezultatelor pozitive, pacienţii cu diagnostic prezumtiv de gripă să fie izolaţi pentru prevenirea contaminării altor pacienţi.

În județul Suceava a fost confirmat, în 23 ianuarie, un deces din cauza gripei al unui pacient în vârstă de 60 de ani cu afecțiuni cardiace și diabet, nevaccinat antigripal, care a murit în ziua de 20 ianuarie. Acesta fusese internat în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, secţia de anestezie-terapie intensivă și, deşi a primit tratament specific antiviral şi a fost intubat, starea generală a pacientului s-a deteriorat progresiv.

DSP Suceava a anunțat, vineri, că numărul cazurilor de infecții respiratorii acute este în creștere, conform raportărilor cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii acute, transmise de către furnizorii de servicii medicale din județ pentru săptămâna 14 – 20 ianuarie. Comparativ cu alte zone ale țării creșterea este mai mică.

Astfel, au fost raportate 2.948 cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii), cu 17,96 %  mai multe decât în săptămâna anterioară.

Grupa de vârstă la care s-au diagnosticat cele mai multe cazuri în ultima săptămână a fost de 5 – 14 ani, spre deosebire de săptămâna anterioară când au fost diagnosticate cele mai multe cazuri la grupa de vârstă de 15 – 49 de ani.

Cele mai multe cazuri internate au fost la grupa de vârstă de 0 – 1 an, la fel ca în săptămâna precedentă.

Din evidențele Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava până la data de 20 ianuarie au fost vaccinate gratuit antigripal 35.185 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. La aceeași dată medicii de familie mai aveau în cabinete 1.480 doze de vaccin antigripal, solicitând suplimentarea acestora cu 4.144 de doze.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, că aşteaptă comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar în cazul în care acesta va indica pentru a treia săptămână că numărul de cazuri diagnosticate este mare decât numărul de cazuri estimate va fi declarată epidemie de gripă. (N.B.)


Intră acum și în grupul de