Confiscarea ţigărilor ucrainene, o „rutină” zilnică


Intră acum și în grupul de

Cetăţenii români şi ucraineni încearcă prin metode tot mai diferite să introducă ilegal în ţară ţigări de provenienţă ucraineană, ce urmează a fi comercializate pe piaţa neagră din judeţul Suceava. Aproape zilnic, poliţiştii de frontieră se confruntă cu asemenea cazuri. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJPF Suceava, subcomisar Ilie Poroh – Seriţan, luni, poliţiştii de frontieră sireteni au executat în zona de responsabilitate, o acţiune pe linia combaterii traficului cu ţigări, ocazie cu care au ridicat în vederea confiscării 5.040 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană în valoare de 21.672 lei, ce urmau să fie comercializate pe piaţa neagră în vederea obţinerii de profit ilicit.
Astfel, în jurul orelor 14:30, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control pe raza oraşului Siret, un autoturism marca „ Volkswagen”, ce era condus de cetăţeanul român G. Dănuţ, în vârstă de 47 de ani, cu domiciliul în comuna Broscăuţi, judeţul Botoşani. După controlul documentelor de călătorie, s-a trecut la verificarea mijlocului de transport, ocazie cu care s-au descoperit în bagajele personale un număr de 2.060 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, marca Viceroy, fără documente legale de provenienţă. Fiind întrebat de poliţiştii de frontieră de provenienţa ţigărilor, şoferul a declarat că le-a cumpărat de la diferite persoane din localitatea Siret, cu scopul comercializării în bazarul Suceava.
Întreaga cantitate de ţigări în valoare de 8.858 lei a fost ridicată în vederea confiscării, iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.500 lei, conform Legii nr.12/1990 republicată.
În cadrul aceleiaşi acţiuni, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control un autoturism marca „Fiat”, condus de cetăţeanul român P. Gheorghiţă, în vârstă de 25 de ani, domiciliat în comuna Tătăruşi, judeţul Iaşi, ocazie cu care au descoperit în portbagajul maşinii cantitatea de 2.980 pachete de ţigări marca „Ronson”, fără documente legale de provenienţă. Acesta a declarat că a achiziţionat ţigările de la mai multe persoane pe raza oraşului Siret şi intenţiona să le comercializeze în piaţa oraşului Paşcani.
Şi în acest caz, ţigările în valoare de 12.814 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.500 lei.

Subcomisarul Poroh a mai precizat faptul că în anul 2008 au fost reţinute în vederea confiscării în urma acţiunilor întreprinse de poliţiştii de frontieră din cadrul I.J.P.F. Suceava , un număr de 351.887 pachete de ţigări în valoare de aproximativ 1.297.235 lei, iar în luna ianuarie a anului 2009, 28.418 pachete de ţigări în valoare de 120.480 lei.


Intră acum și în grupul de