Vulpe turbată, ţinută captivă într-un coteţ timp de trei zile


Intră acum și în grupul de

Incidenţa crescută a focarelor de rabie provoacă îngrijorare printre instituţiile care au atribuţii şi competenţe privind apărarea şi garantarea sănătăţii publice. Şeful Direcţiei Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat marţi, că în ultimele trei zile au apărut trei cazuri de rabie la vulpe, în prezent fiind înregistrate de la începutul anului cinci cazuri.
Acesta a ţinut să prezinte în amănunt cazul de la Dolhasca, unde doi localnici au dat dovadă de inconştienţă expunându-se pericolului de a contacta boala. Potrivit directorului DSVSA Suceava, vulpea a intrat în adăpostul găinilor din curtea lui Aurel Petraru, pe data de 1.02.2009, fiind ţinută captivă până pe data de 4.02.2009, când a fost anunţat medicul veterinar din localitate. „Până la sosirea medicului veterinar, Petraru Aurel şi Păvăloaia Lazăr, au ucis vulpea şi au jupuit-o, cu toate că au fost preveniţi de dr. Raul Mercus că există suspiciunea aproape sigură de turbare”, spune Petrea Dulgheru, cu menţiunea că diagnosticul de rabie a fost confirmat de Laboratorul sanitar veterinar Suceava, iar cetăţenii în cauză au fost luaţi în evidenţă de Direcţia de Sănătate Publică Suceava.

„Deşi au fost transmise foarte multe mesaje către populaţie din partea DSVSA Suceava, privind pericolul la care se expun persoanele care ating cadavrele animalelor găsite moarte sau dacă procedează la jupuirea lor, iată că şi de această dată două persoane au ignorat atenţionările primite de la medicul veterinar şi, de asemenea, cele transmise de DSVSA Suceava prin mass media”, a afirmat şeful DSVSA Suceava.

Pe de altă parte, acesta a spus că nu în toate cazurile cetăţenii procedează greşit, exemplificând cu episoadele din localităţile Ciprian Porumbescu şi Pojorâta, unde persoanele în cauză au anunţat autorităţile sanitar – veterinare şi silvice, au putut fi prelevate corect probe şi trimise la LSVJ Suceava, unde s-a confirmat în ambele cazuri diagnosticul de rabie, după care au fost luate toate măsurile sanitar -veterinare.

„Atenţionăm din nou toţi cetăţenii şi mai ales copiii să nu atingă animalele găsite moarte, să nu le jupuiască şi să anunţe imediat medicii veterinari responsabili teritorial pentru a intreprinde măsurile corespunzătoare”, a mai ţinut să menţioneze şeful DSVSA Suceava.


Intră acum și în grupul de