De la borcanul de „uischi” la borcanul cu miere (2)


Intră acum și în grupul de

Episodul 2: PSD + PD-L = love(le)
Rămăsesem dator cu partea a doua al mega, super, ultra evenimentului petrecut la finele săptămânii trecute, la Consiliul Judeţean Suceava, când cei doi „monştri” ai politicii sucevene, Flutur şi Mîrza (sau Mîrza şi Flutur…varianta pentru „talibanii” din PSD) şi-au dat mâna pe faţă, dar picioare pe sub masa la care ambii s-au aşezat cu gândul cel bun. Gândul de a nu se face de ruşine în faţa presei…
Deci rămăsesem la momentul în care … „Gheorghe Flutur se duce către deputaţii Stan şi Bejinariu. Ei bine, cei doi, ca şi cum l-ar fi văzut pe Gheorghe Flutur doar prin ziare şi pe la TV, i-au strâns mâna, iar Bejinariu, ca şi cum ar fi fost dintr-un alt film (şi încă mai cred personal că e – n.n.) a început de faţă cu toţi o discuţie cu Orest Onofrei, ca şi cum cei doi ar fi fost prieteni de când hăul şi pârăul. Şi să nu credeţi că nu e posibil şi profund legal acest lucru. Ca meniul să fie complet, Eugen Bejinariu a avut tupeul să treacă de partea cealaltă a mesei, a PD-L-iştilor şi să ia la salutat pe toţi cei pe care i-a găsit acolo, terminând cu doamna Sanda Maria Ardeleanu, care, ca de fiecare dată, a jucat foarte bine rolul unei lady a politicii sucevene şi s-a arătat plăcut impresionată de gestul colegului său de Cameră.
Ora 10 şi 15: Gheorghe Flutur mulţumeşte presei că a „venit să ia câteva cadre”. Asta în termeni practici se traduce cu ceva de genul: „Mulţumim mult că aţi trecut pe aici, vă dorim la revedere!!!”, motiv pentru care presa pleacă In corpore către conferinţa de presă a PNL Suceava, anunţată a avea loc la ora 10.00. Faptul că deja am întârziat la conferinţă e anulat de faptul că totuşi mai mergem acolo…
Ora 10 şi 45: Conferinţa de presă a PNL Suceava este extrem de interesantă. Acuma nu trebuie să luaţi de bun tot ce scrie mass-media despre PNL: la urma-urmei sunt şi ei un partid, chiar unul în opoziţie şi trebuie încurajaţi. Exact ca …copilul ăla de un an jumate (cam cât are PNL Suceava de când nu mai are un preşedinte autentic la nivel judeţean), care învaţă să meargă pe cont propriu. Ţinând cont că PNL Suceava însemna înainte de 2007, Ion Lungu şi Gheorghe Flutur, nici nu e de mirare că s-a ajuns până acolo încât toţi, la PNL Suceava, sunt şefi şi nimeni nu face treabă. În schimb e loc de conferinţe de presă la care fiecare membru, pe limba lui, zice ce a înţeles el din viaţa partidului, prezentată la ştirile de la televizor.
Ora 10 şi 50: Ziariştii au uitat deja ce spunea cvartetul de membri PNL-işti la conferinţa de presă şi aşteaptă, adunaţi ciorchine, în faţa uşii de la Sala Nicolae Labiş (fosta sală 56 a CJ), să se termine şedinţa la care Gheorghe Flutur i-a convocat pe toţi parlamentarii PSD de Suceava şi pe câţiva de la PD-L. Trec vreo 25 de minute şi înăuntru doar vocea lui Flutur, care le tot explică celor de la masă că e multe probleme în judeţ şi trebuie mulţi bani. De după zidurile din rigips nu se înţelege prea bine ce spun PSD-iştii, dar un lucru e clar. Nu prea au glas. De altfel, e de înţeles: e prima lor şedinţă cu Gheorghe Flutur !!!
Ora 11 şi 20: Se deschide uşa şi iese Orest Onofrei. E vesel foc. O fi având şi de ce. Dar nu stă de vorba cu presa. Ies şi cei din sală şi rămân doar preşedinţii. Acu e acu … Flutur şi Mîrza se îndreaptă spre masa de unde, şi unul şi altul, ca preşedinţi ai CJ, au vorbit cu presa de-a lungul timpului. Şi începe … fără nici un fel de exagerare, Festivalul MAMAIA 2009, varianta de Suceava. Adică, Flutur începe să spună despre un subiect, după care, cu tandreţe (şi nu glumesc) predă legătura lui Mîrza. Acesta zice două-trei vorbe despre alt subiect, după care, tot tandru, fără supărare, cu zâmbetul pe buze, Flutur preia legătura şi zice de altul. Şi tot aşa, din zâmbet în zâmbet şi din gingăşie în gingăşie s-a scurs prima conferinţă comună a celor doi seniori ai politicii din Suceava.
În loc de încheiere: e posibil ca şedinţa pe care Flutur a făcut-o cu cei din PSD şi PD-L să aibă succes, cum la fel de posibil e să nu se întâmple mai nimic. După cum îi ştiu eu pe cei care au fost acolo, şi îi ştiu de ani de zile, de mandate întregi, nu vor face front comun în veci şi pururi. Tocmai de aia singurul lucru simpatic din toată tărăşenia asta a fost „dulceaţa” al cărei miros se răspândea de la masa unde i-am putut vedea evoluând pe doi dintre duşmanii de moarte ai politicii sucevene. Că probleme judeţul Suceava a avut şi va avea şi după data de 6 februarie. Falsitate şi goliciune de asemenea, cât încape în discursul aleşilor neamului. Acuma voi fi cinstit şi voi face un legământ cu dumneavoastră: promit să scriu din nou despre „dragostea” dintre PSD şi PD-L la prima înfăţişare la momentul de dinainte de partajul de după DIVORŢ.

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de