Poliţist judiciar, după gratii


Intră acum și în grupul de

„Grija” unui poliţist judiciar din cadrul IPJ Suceava de a-l salva pe un şofer de la urmărirea penală s-a finalizat cu un dosar pentru omul „legii”. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Luminiţa Hurjui, a informat miercuri, faptul că instituţia a dispus luni, 09.02.2009, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui I. CONSTANTIN, în vârstă de 33 de ani, din Suceava, lucrător de poliţie judiciară în cadrul IPJ Suceava pentru sustragere de înscrisuri, fals intelectual, uz de fals, luare de mită. Mai exact, acesta este acuzat că a săvârşit infracţiunea de sustragere de înscrisuri, constând în aceea că, în calitate de lucrător de poliţie judiciară, funcţionar public, a sustras prima declaraţie olografă dată de un conducător auto, M. Viorel, în dosarul penal pe care îl instrumenta; fals intelectual, întrucât, în calitate de agent de poliţie a făcut menţiuni nereale în actele procedurale întocmite (a antedatat declaraţia olografă a şoferului, i-a dictat acestuia menţiunile cu privire la cantităţile de alcool şi de alimente consumate anterior producerii accidentului rutier, a menţionat date nereale în conţinutul declaraţiilor datate fals 30.09.2008, înscrisuri pe care le-a confirmat prin autoritatea de care se bucura ca lucrător de poliţie şi pe care le-a ataşat în dosarul penal în care a fost legal investit).

În privinţa infracţiunii de uz de fals, Parchetul precizează că în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale unice a folosit înscrisurile false şi falsificate – declaraţii olografe şi declaraţii de audiere ale învinuitului – deşi cunoştea conţinutul nereal al acestora, pentru a solicita calculul retroactiv al alcoolemiei şi în a-şi motiva soluţia de scoatere de sub urmărire penală în cauza în care a efectuat cercetări.
La capitolul luare de mită, infracţiunea constă în aceea că, în calitate de organ de cercetare al poliţiei judiciare, cu atribuţiuni în efectuarea urmăririi penale, a pretins şi primit în timpul efectuării anchetei şi anterior întocmirii unor acte procedurale, suma de 1.200 euro pentru sine, pentru a efectua acte contrare atribuţiunilor sale de serviciu, precum sustragerea de înscrisuri din dosarul penal pe care îl instrumenta, acceptarea şi folosirea unor mijloace de probă false şi falsificate, pe baza cărora a făcut propunerea de scoatere de sub urmărire penală, încercând să înlăture tragerea la răspundere penală a celui cercetat prin evocarea unei situaţii de fapt nereale şi a unor mijloace de probă administrate ilegal.

Efortul său de a-l scoate de sub urmărirea penală pe şofer nu a fost în zadar, dar preţul plătit a fost tocmai inversarea rolurilor. Mai exact, Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită.
„Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul nu a recunoscut pretinderea şi primirea nici unei sume de bani, apreciind că şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiunile de serviciu, însă reaudiat după punerea în mişcare a acţiunii penale de către procuror şi de către instanţa de judecată, a recunoscut că a pretins şi primit suma de 1.200 euro pe care şi-a însuşit-o”, precizează purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Luminiţa Hurjui. Aceasta a precizat că poliţistul sucevean a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore începând cu data de 19.01.2009, şi ţinând cont că acesta a săvârşit un concurs infracţional pentru care legea penală prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi existau probe că lăsarea sa în libertate ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică, generat de calitatea sa, de modul în care a acţionat pentru desfăşurarea activităţii infracţionale, încercând să implice în această activitate şi alte instituţii publice, atitudinea sa aducând grave prejudicii autorităţii din care face parte şi autorităţilor cu care aceasta conlucrează sau se află în relaţii de colaborare, generând un sentiment de nesiguranţă în rândul opiniei publice şi de neîncredere în instituţiile statului, s-a propus instanţei de judecată arestarea preventivă.

Tribunalul Suceava a admis propunerea şi a emis mandat de arestare preventivă a inculpatului Ivan Constantin pe o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 20.01.2009 până la 17.02.2009, inclusiv.

Totul a pornit în data de 1 aprilie 2008, când structura de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei oraşului Salcea a fost sesizată telefonic prin SNUAU 112 că pe DN 29, pe raza localităţii Plopeni s-a produs un accident de circulaţie soldat cu pagube materiale. În baza sesizării, la faţa locului s-a prezentat echipa operativă compusă din agent principal I. Constantin şi agent principal D. Ionuţ, ambii din cadrul Poliţiei oraşului Salcea, care au constatat că în evenimentul rutier era implicat doar autoturismul marca „VW” cu nr. de înmatriculare HD 03 BNJ, care fusese condus de către M. Viorel din satul Bursuceni- Vereşti.
Constatând că, conducătorul auto aflat la faţa locului „emana vapori de alcool şi era în vădită stare de ebrietate”, acesta a fost condus la Spitalul judeţean Suceava unde i s-au recoltat probe biologice şi i s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală, cauza penală fiind instrumentată de I. Constantin, ca organ de cercetare al poliţiei judiciare.

„La finalizarea cercetării penale, lucrătorul de cercetare al poliţiei judiciare a întocmit referat cu propunere de scoatere de sub urmărire penală, motivat de faptul că în urma unei expertize medico – legale, Comisia pentru interpretarea alcoolemiei din cadrul IML Iaşi, pe baza datelor menţionate în ordonanţa de dispunere a expertizei, a concluzionat că în momentul conducerii pe drumurile publice a autovehiculului, Melinte Viorel ar fi putut avea în sânge o alcoolemie de 0,70 – 0,80 grame la mie (f 32).
Organele de urmărire penală s-au sesizat cu privire la modul în care a fost efectuată urmărirea penală, stabilindu-se adevărata situaţie de fapt. La Serviciul Teritorial Anticorupţie Suceava – Biroul Anticorupţie pentru Judeţul Suceava s-au prezentat M. Maria, G. Nicuşor şi M. Viorel, care în declaraţiile lor au denunţat faptul că inculpatul I. Constantin, în perioada iunie – august 2008 a solicitat şi primit suma de 1.200 euro de la M. Viorel prin intermediul lui G. Nicuşor, pentru a-l ajuta pe conducătorul auto să recalculeze alcoolemia şi pentru a nu răspunde penal, motivând că va influenţa decizia procurorului şi concluziile funcţionarilor de la IML Iaşi”, mai precizează purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Luminiţa Hurjui.


Intră acum și în grupul de