Ion Lungu anunță că bugetul Sucevei pentru 2019 este unul al dezvoltării, 40 la sută din fonduri fiind pentru investiții. Bugetul va fi mai mare cu 25 la sută față de 2018, iar fondurile suplimentare vin din fonduri europene și locale în timp ce „de la Guvern dă cu minus”


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că bugetul Sucevei pentru anul 2019 este unul al dezvoltării, al investițiilor pentru care este prevăzută suma de 173 de milioane de de lei față de 90,5 milioane de lei în 2018.

Bugetul pentru anul 2019 va fi mai mare cu 25,77 la sută, reprezentând investiții din fonduri europene și proprii, în timp ce alocările guvernamentale sunt mai mici și chiar „dau cu minus”.

Primarul a explicat că chiar dacă veniturile sunt cam la fel, creșterea vine din investiții, fondurile pentru investiții fiind mai mari cu 79, 9 la sută față de 2018.

„ Avem un buget de investiții de 38, 7 milioane de euro în acest an”, a spus Lungu care a menționat între proiectele importante investițiile cu fonduri europene, începând cu proiectul de modernizare a transportului public local, dar și Podul Uniri, distribuția de gaz metan, sau sera floricolă.

„Creșterea fondurilor de investiții duce la o creștere cu circa 25 la sută a bugetului față de anul trecut”, a spus primarul.

El a precizat că 18,47 la sută din buget reprezintă proiectul de modernizare a transportului, dezvoltarea publică reprezintă 11,8 la sută, iar lucrările la străzi, reprezintă 10,98 la sută, fiind alocate 30 de milioane de lei pentru străzi și patru milioane de lei pentru semnalizare rutieră, în timp ce învățământul reprezintă, 9,67 la sută din buget.

„Un buget care are peste 20 la sută investiții este un buget al dezvoltării, iar noi ne apropiem la 40 la sută sume destinate dezvoltării. Este un buget al dezvoltării”, a spus Lungu.

Primarul a spus că se așteaptă acum promulgarea bugetului național pentru ca în termen de 17 zile să se poată vota bugetul municipal.

„Așteptăm să îl aprobăm și se ne apucăm de lucru”, a declarat Lungu care a menționat că are speranțe că se vor putea face lucrările prevăzute pentru că pentru mai multe obiective fiind deja adjudecate licitațiile și semnate contractele.

Primarul a mai declarat că deși bugetul este mai mare, aceasta nu este ca urmare a creșterii la 60 la sută a cotei din impozitul pe venit pentru că această creștere va fi consumată de transferul plăților sociale care vor fi mai mari decât creșterea prevăzută.

„De la Guvern vine cu minus pentru că vom mai aduce bani de acasă. Chiar dacă aparent avem 60 la sută din impozitul pe venit, în primele trei luni nu vom beneficia decât de 41,75 la sută. Ne rămân, circa 700.000 de euro care se topesc pentru că nu primim în primele trei luni 60 la sută din impozitul pe venit”, a spus Ion Lungu.

El a mai declarat că întârzirea cu care s-a aprobat bugetul a afectat deja Primăria Suceava.

„Deja avem probleme legate de funcționarea Primăriei. Noi funcționăm cu 1/12 din bugetul anului trecut și vin facturi, vin cheltuieli pe care nu avem cum să le mai înregistrăm, să le plătim. Se complică lucrurile”, a spus Ion Lungu.(T.B.)


Intră acum și în grupul de