Garda Forestieră Suceava: Tăieri ilegale de arbori au continuat la Udești după plecarea echipelor de control


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a depistat alte tăieri ilegale de arbori pe raza pădurilor proprietate privată pe raza comunei Udești, unele comise imediat după plecarea delegaților care au efectuat primele controale.

Șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a declarat, vineri, că în continuarea acțiunii de patrulare desfășurată pe raza pădurilor proprietate privată din comuna Udești, au fost identificate din nou tăieri ilegale de arbori, unele care au fost comise, joi, chiar imediat după plecarea din zonă a delegaților care au efectuat primele controale.

Astfel, în plus față de constatările din ziua de joi s-a mai constatat tăierea a încă 21 de arbori de mari dimensiuni, cu un volum total de 58 mc și o valoare de peste 30.600 lei.

„Fapta respectivă constituie contravenție, chiar dacă s-ar constata că a fost săvârșită de proprietarul pădurii respective. Un volum de circa 10 mc de materiale lemnoase se afla încă la cioată și a fost confiscat  și predat în custodie Ocolului Silvic Dolhasca”, a spus Gășpărel.

El a menționat că în zona pădurilor respective,în care nu este asigurată paza pădurii prin ocoale silvice, au existat constant tăieri ilegale și conflicte între proprietari și hoții de padure.

„Asigurarea  pazei  pădurilor prin structuri autorizate, obligatorie pentru tot fondul forestier național, este singura măsură eficientă de gestionare durabilă a pădurilor respective. Costul serviciilor de pază, chiar dacă ar fi achitat de către proprietar, este mult mai mic decât pagubele produse prin furtul masei lemnoase”, a explicat Gășpărel.

El subliniază că în cazul prezentat valoarea masei lemnoase vândută ca lemn de foc este mult mai mică decât cea pe care ar fi achitat-o ocolul silvic în cazul în care paza era asigurată prin contract.(N.B.)


Intră acum și în grupul de