Un bărbat a suferit arsuri, o gospodărie a fost mistuită de flăcări, iar 60 de hectare de teren au fost afectate în urma celor 42 de incendii de vegetație uscată din ultima săptămână din județul Suceava. Pompierii au reușit, cu eforturi mari, salvarea a zeci de gospodării, plantații de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate

Pompierii militari suceveni au intervenit, în ultima săptămână, la 42 de incendii de vegetație uscată, care au afectat o suprafață totală de peste 60 de hectare, din întreg județul Suceava, în peste 30 de localități, iar în unele dintre ele, de mai multe ori, și care au pus la grea încercare forțele de intervenție, atât cele profesioniste, cât și cele din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

Potrivit ISU Suceava, după ce marți , 5 martie, o gospodărie -casă și anexă- a fost mistuită de flăcări, în urma unui foc deschis pentru arderea resturilor vegetale din grădină, vineri, 8 martie, un bătrân de 70 de ani a suferit arsuri grave pe un picior, în încercarea de a stinge incendiul pe care l-a provocat, pentru arderea vegetației uscate.

În acest caz, favorizate de vântul puternic, flăcările au scăpat de sub control, cuprinzând și terenurile a doi proprietari învecinați, la unul dintre aceștia afectând o plantație de salcâmi pe o suprafață de 2.400 mp.

Bărbatul rănit a fost preluat de un echipaj al pompierilor SMURD, iar după ce i s-a acordat primul ajutor medical, a fost transportată la Centrul de Primire Urgențe Fălticeni, pentru investigații suplimentare.

Tot vineri, s-au înregistrat și cele mai multe incendii de vegetație uscată, respectiv 15 în mai puțin de 12 ore. Cele mai mari, ca suprafețe afectate, au fost în localitățile Soloneț 15 ha și Pătrăuți, unde a ars vegetația uscată dintr-o livadă, pe o suprafață de aproximativ 10 ha.

De asemenea, tot vineri, pompierii militari suceveni au intervenit în satul Brădățel, unde au stins un incendiu care a mistuit un adăpost de animale pe o suprafață de 60 mp, focul propagându-se la construcție de la vegetația uscată aprinsă în apropiere.

În cursul zilei de sâmbătă, 9 martie, echipaje ale pompierilor militari suceveni s-au deplasat din nou în sprijinul colegilor de la ISU Botoșani, care s-au confruntat și ei în această săptămână cu foarte multe incendii de vegetație uscată.

Toate aceste incendii s-au soldat cu pierderi materiale, dar, din păcate, și cu rănirea unui om. Pentru stingerea lor s-au depus eforturi supraomenești, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantații de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate, precizează sursa citată.

Până în prezent, inspectorii de specialitate ai pompierilor militari suceveni au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 2.500 lei fiecare, celor care au provocat astfel de incendii, iar misiunile inspectorilor vor continua, urmând ca după identificarea și a altor autori de incendii, aceștia să fie sancționați conform legislației în vigoare.(N.B.)