CNS „Cartel ALFA” vs. patronatele


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Filialei locale sucevene a CNS „Cartel Alfa”, Timofte Miftode, a transmis un comunicat de presă prin care se exprimă concluzia generală a sindicatului: „că o parte din patronat, beneficiind de o relaţie cu o anumită parte a presei, dezinformează opinia publică”. Potrivit unui comunicat de presă, la începutul săptămânii se comunica faptul că s-a căzut de acord cu sindicatele asupra contingentului de lucrători străini noi, iar miercuri se preciza că sindicatele sunt de acord cu modificarea codului muncii.

„Atât la reuniunea de săptămâna trecută de la Lisabona (a 8-a reuniune regională OIM, la care participă guverne, patronate, sindicate), cât şi în alte intervenţii la nivelul Uniunii Europene, problema care se discută nu este modificarea legislativă a Codului muncii, care este unul foarte flexibil (pe o scară de la 1 la 100 este la 40), ci aplicarea, în urma dialogului social real, finalizat prin concertare partenerilor, a unor măsuri de flexibilizare (care se practică deja în unele structuri) la nivelul unităţilor. În orice caz, CNS ”Cartel ALFA” nu va accepta orice încercare de dereglementare legislativă, a unor grupuri de interese lipsite de responsabilitate socială, interesate de maximizarea imediată a profiturilor proprii, prin sacrificarea lucrătorilor şi structurii sociale a comunităţii”, se precizează în comunicat.

În document se mai precizează că un echilibru adecvat între interesele companiilor şi lucrătorilor poate fi determinat eficient prin negociere între guvern, sindicate şi patronat. „Responsabilitatea noastră este de a face în aşa fel încât măsurile care vor fi luate de către guvern să maximizeze intensitatea utilizării măsurilor de relansare, fără să fie prejudiciată munca decentă, sub toate aspectele sale (dreptul la muncă, ocuparea, protecţia socială, dialogul social), şi realizând o partajare echilibrată a efortului între participanţii la această criză: angajatori, guvern şi lucrători. Este inadmisibil să acceptăm iniţiative care au scopul doar de a specula aceasta situaţie de criză”, se mai spune în comunicat.


Intră acum și în grupul de