Primarii suceveni au cerut pentru proiecte de dezvoltare locală sume de 12 ori mai mari decât are la dispoziție Consiliul Județean Suceava. Flutur: Primarii sunt îngrijorați că nu vor avea suficienți bani pentru protecția socială, dar și pentru creșterea costurilor materialelor și a forței de muncă pentru proiectele derulate


Intră acum și în grupul de

Primarii suceveni au cerut, joi, în cadrul consultării privind alocările bugetare din cote defalcate din impozitul pe venit și din sume de TVA sume de 12 ori mai mare decât are la dispoziție Consiliul Județean Suceava prin Legea bugetului de stat pentru 2019 pentru proiecte de dezvoltare locală.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că a fost parcursă etapa de consultare pentru împărțirea fondurilor reprezentând cota de 17,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrare bugete locale, dar și pentru asigurarea deficitului de finanțare pentru asistența socială, dar a menționat că formulele sunt clare.

El a arătat că pentru primari presiunea mare este că nu vor avea suficienți bani pentru a asigura cheltuielile cu protecția socială, pentru persoanele cu handicap și însoțitorii acestora după ce prin Legea bugetului acestora li s-a transferat în totalitate finanțarea acestei activități în condițiile în care până în acest an sumele erau acoperite 90 la sută din bugetul de stat.

Președintele Flutur a menționat că primarii sunt îngrijorați și de influența prețurilor la materiale și creșterea costurilor cu forța de muncă pentru proiectele aflate în derulare, dar și pentru cele care urmează să fie realizate atât cu fonduri naționale cât și cu finanțare europeană.

„Au cerut de 12 ori mai mari sumele decât avem noi posibilitatea să alocăm pentru proiecte proiecte de dezvoltare locală”, a explicat Flutur.

Președintele CJ Suceava a mai spus că în ședința de plen de vineri urmează să se repartizeze sumele alocate fiecărei localități pentru echilibrare de bugete locale ca fiecare să aibă posibilitatea să o includă în proiectul de buget.

Potrivit Legii bugetului pentru 2019, Consiliul Județean Suceava va împărți, celor 114 localități, după o formulă matematică, sumele pentru localități, respectiv suma de 579 de milioane de lei, care include 62,9 cota de 17,5 la sută din impozitul pe venit și 424,9 milioane de lei, sumel defalcate din TVA, la care se adaugă 37 de milioane de lei sume pentru acoperirea necesarului la nivelul anului 2018, dar și 54 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor cu asistența socială, activitate transferată  integral localităților. (T.B.)


Intră acum și în grupul de