Dialog acid între Dan Ioan Cușnir și Gheorghe Flutur în plenul CJ Suceava. Cușnir: Ca oricărui vechi comunist vă plac unanimitățile. Flutur: Cât de penibil e să vorbești de comunist când tu îl ai în casă. Ar trebui să vorbim de programe serioase, cum e cel cu rețelele de gaz metan, sau poate că aveți program cu gazul în Piața Victoriei


Intră acum și în grupul de

Un dialog acid a avut loc, vineri, în plenul Consiliului Județean Suceava între consilierul județean PSD, Dan Ioan Cușnir, și președintele CJ Suceava, Gheroghe Flutur, după ce primul l-a catalogat pe Flutur drept „vechi comunist”, iar acesta i-a replicat că e penibil să folosească acest cuvânt, comunist, atât timp „cât îl ai în casă”

Cușnir i-a spus lui Flutur că la finalul ședinței trecute a Consiliului Județean a fost entuziasmat de faptul că a existat unanimitate la toate voturile.

„Nu mă miră, nu ne miră nimic. Ca oricărui vechi comunist vă plac unanimitățile. O să aveți și astăzi unanimități până la punctul 27”, a spus Cușnir.

Gheorghe Flutur a făcut imediat un apel la decență și deontologie.

„Data trecută ați încercat o ieșire spectaculoasă pentru poză, acum pentru intrare. Eu m-am obișnuit cu aceste lucruri. Fac apel la decență și deontologie”, a spus Flutur.

Ulterior, la raportul prezentat de Gheorghe Flutur privind ducerea la îndeplinire a hotărârilor CJ Suceava, Cușnir a felicitat personalul care lucrează în Consiliul Județean Suceava pentru elaborarea proiectelor de hotărâre care nu se compară cele ale Consiliului Local Suceava, dar a remarcat că nu a văzut capitolul nerealizări.

„Nu am văzut în raportul de activitate, capitolul nerealizări. Nu știu din punctul dumneavoastră de vedere, dacă ori fi sau nu nerealizări. Acum, ca și percepție personală sunt nerealizări și nu este o rușine să ne recunoaștem nerealizările și neîndeplinirile ca să știm ce să accelerăm pe viitor”, a spus Cușnir.

El a arătat că anul trecut, un capitol aparte l-a reprezentat Anul Centenar unde sunt nerealizări pe linie păentru că la Sala Unirii nici nu se știe dacă este începută proiectarea, că la Parcul Industrial Siret nu s-a făcut nimic, că extindere terminalului de la Aeroport trebuia să se întâmple anul trecut conform promisiunilor și angajamentelor sau că drumului județean Mănăstirea Humorului-Sucevița i s-a pus cruce.

„Depozitele de gunoi de la Pojorâta și de la Moara: dacă nici pe astea nu le trecem la nerealizări atunci ce trecem?”, a spus Cușnir.

El a mai cerut președintelui CJ Suceava să prezinte și un raport al activității consilierului personal al președintelui CJ Orest Onofrei pe care nu l-a văzut decât ocazional la muncă față de ceilalți doi consilieri ai președintelui.

Totodată, Cușnir a spus că anul trecut președintele Flutur a anunța că începe lupta cu drumurile județene.

„Lupta a început, dar nu s-a mai terminat. Drumurile județene pe care v-ați propus să le reparați anul trecut nu au fost reparate în totalitate. Același lucru și cu marcajele drumurilor județene”, a spus Cușnir care a menționat că nici nu a fost finalizată acțiune de marcare a drumurilor, dar și că aceasta fost de o calitate ce lasă de dorit.

În replică, președintele Gheorghe Flutur i-a spus lui Cușnir că anul trecut, pe ansamblu,  lucrurile au mers bine.

„Dacă vorbim de Centenar, tot noi aici ne-am întâlnit și ați vorbit de consistența acțiunilor de Centenar făcute la Suceava într-o perioadă în care Guvernul nici nu a vrut să audă de Bucovina și Ziua Bucovinei. Cu toate astea, noi, și mulțumesc și puterii și opoziției, am găsit înțelepciunea să facem foarte vizibilă acțiunea de Centenar. Dacă ați vrea să trec nerealizări, eu am cerut în jur de 100 de proiecte de Centenar pentru județul Suceava Guvernului României și nu a dat nici unul. Abia prin luna august fostul ministru al Culturii mi-a scris că a aprobat un proiect pentru medalii, dar medalia era făcută și i-am mulțumit și i-am spus că medalia a fost făcută. Dacă vorbim de Sala Unirii am cerut pe PNDL-ul generos al Guvernului și acest proiect, dar a fost respins. Am vrut să-l începem în  Centenar, dar sunt proceduri. Sunt nerealizări ale Guvernului”, a spus Flutur.

El a menționat că sunt de îndeplinit proceduri și cu Parcul Industrial de la Suceava unde a fost făcut cluster-ul, dar trebuie să se obțină aprobarea ca să funcționeze, dar că nici nu au apărut ghidurile ca să se finanțeze clustere

În ceea ce privește extinderea terminalului de la  Aeroport, mai bine de șase luni s-a încercat să se afle dacă CJ Suceava sau Aeroportul sunt eligibile pe viitorul program POIM, dar că nimeni nu a dat niciun răspuns și ca urmare s-au achiziționat containere, s-a făcut un împrumut și am dat drumul.

În ceea ce privește drumurile, Flutur a spus că în primul rând trebuie finalizat bugetul județului pentru a se stabili ce se poate finanța.

„Nu numai că îmi doresc enorm drumul Mănăstirea Humorului-Sucevița, pentru că e inițiativa mea, dar taxa forestieră pentru scoaterea din fond forestier este foarte mare”, a explicat Flutur.

El a arătat că pentru acest drum ar trebui plătită o taxă de scoatere din fond forestier de 4-5 milioane de lei și alte 4 milioane de lei la drumul Panaci-Bilbor și că trebuie să asigure finanțarea în primul rând pentru Panaci-Bilbor care este inclus în PNDL.

În ceea ce privește depozitele de deșeuri el a întrebat  ce nu a făcut ca să fie puse în funcțiune, dar că a aflat de existența unui Memorandumul al Guvernului care a permis o procedură temporară după doi ani de zile de la emiterea acestuia și că și în aceste condiții sunt contestații.

„Sigur că ne dorim mai mult, dar sunt lucruri care nu țin de noi”, a spus Flutur.

Cușnir i-a răspuns că înțelege că președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur este perfect și nu are nerealizări.

„Am înțeles că sunteți perfect. Nu aveți nerealizări. Eu în schimb nu sunt perfect și nici nu-mi doresc vreodată să ajung să cred despre mine că sunt perfect”, a spus Cușnir.

În replică, Gheorghe Flutur a spus că, în general a dorit să păstreze limitele decente ale discuțiilor.

„E ca în fizică: orice acțiune are reacțiune. Eu cred că e bine noi să ne păstrăm calmul, să dăm drumul la proiectele de astăzi, chiar dacă unii s-au plictisit și au ieșit afară la proiectele pentru dezvoltarea județului, important este să stai la punctele unde poți să critici”, a spus Flutur.

El le-a spus colegilor din PSD din CJ Suceava că cel mai mare pericol pentru el ar fi să îl laude.

„Nu m-ați votat atunci când am fost validat președinte. Ce ar însemna pentru democrație să fiți de acord cu mine? Dar și asta trebuie dusă până într-o limită pentru că există și posibilitatea aia de a te face de râs. Opinia publică știe, se informează. Ce probleme ridici doar să te auzi vorbind? Sunt lucruri serioase. Hai să vedem cum o scoatem cu actualizarea prețurilor la proiectele care sunt în derulare, haideți să vedem ce facem cu Utilități și Mediu, hai să vedem dacă aveți vreo informație, poate dumneavoastră despre noile programe de gaz metan sau poate că aveți program cu gazul în Piața Victoriei. Dacă e să discutăm în retorica electorală să știți că mă pricep extrem de bine și-s și antrenat. Nu vreau asta, vreau să facem treabă pe proiectele Consiliului Județean Suceava. Că ne catalogăm Cât de penibil…. Că se învârt bunicii unor dintre noi în mormânt să vorbim de cuvântul comunist când tu îl ai în casă. Cum putem să ne permitem așa ceva? Strămoși de-ai noștri au făcut pușcărie din cauza acelui regim. Vă faceți de râs singuri. Trebuie să avem mai multă demnitate și să nu derapați că voi reacționa”, a conchis Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de