Primăria Suceava va instala zece noi stații de încărcare pentru vehicule electrice. Harșovschi: Sunt stații de încărcare ultrarapidă necesare completării infrastructurii de transport electric


Intră acum și în grupul de

Primăria Suceava prin Compartimentul Autoritatea locală de autorizare transport urmează să amplaseze încă 10 stații de încărcare pentru vehiculele electrice în municipiu.

Astfel, potrivit viceprimarului Sucevei Lucian Harșovschi, cele 10 stații de încarcare sunt ultrarapide de minim 50 KW.

El a spus că aceste stații vor fi instalate pe străzile Republicii, Vasile Alecsandri, Traian Vuia, Universității, Gheorghe Doja, dar și pe bulevardele 1 Mai și Ana Ipătescu.

Viceprimarul Lucian Harșovschi a explicat că municipalitatea suceveană acționează pentru un mediu mai curat și pregătește infrastructura necesară autovehiculelor electrice.

Totodată, cele zece noi stații de încărcare vin în sprijinirea proiectului de înnoire, treptată, cu mașini electrice,  a parcului de autovehicule de tip taxi.

El a menționat că Suceava este primul oraș din țară care introduce reguli cu intenția de a înlocui, treptat, în activitatea de taximetrie autovehiculele cu motoare termice cu autovehicule electrice, iar reprezentanții firmelor care desfășoară astfel de activități au arătat că sunt necesare și stații de încărcare ultrarapidă.

„Ne dorim ca în municipiul Suceava să existe o infrastructură completă pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice astfel încât să fie încurajator pentru cei care doresc să-și achiziționeze un autovehicul electric”, a spus Lucian Harșovschi.

Viceprimarul a mai spus că municipalitatea suceveană încurajează achiziționarea de autovehicule electrice și că acestea sunt scutite de impozit, iar în următorii patru ani alimentarea se face gratuit la stațiile de încărcare ale Primăriei.

Cele zece noi stații de încărcare vor fi finanțate prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ.

Bugetul alocat pentru Municipiul Suceava de către Administrația Fondului pentru Mediu, raportat la numărul de locuitori, este de  1.376.494,10 lei,  iar contribuția financiară proprie este de 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului, precum și susținerea cheltuielilor neeligibile pentru realizarea proiectului.

Cele zece puncte vor fi instalate în șapte locații, respectiv o stație în parcarea Primăriei, două stații în zona Patinoar Areni, tot două stații în parcare la Hotel Bucovina, o stație în spatele magazinului Bucovina, două stații pe Traian Vuia în zona Mopan și o stație în zona Centrofarm de pe strada Gheorghe Doja.

Astfe, se vor achiziționa stații de reîncărcare formate din minimum două puncte de reîncărcare, alimentate de același punct de livrare din rețeaua publică de distribuție, din care 1 punct  de reîncărcare permite încărcarea multistandard în curent continuu, la o putere > 50 kw, și 1 punct de  reîncărcare permite încărcarea în curent alternativ la o putere > 22 kw a vehiculelor electrice.

Stația de reîncărcare va permite încărcarea simultană la puterile declarate. Pentru fiecare stație de reîncărcare se vor asigura un minim de locuri de parcare, cel puțin egal cu numărul punctelor de reîncărcare aferente stațiilor solicitate, destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice și se va asigura accesul permanent și nediscriminatoriu al publicului la stațiile de reîncărcare instalate prin proiect.

Pentru demararea procedurii se așteaptă  aprobarea bugetului local.(T.B.)


Intră acum și în grupul de