Extinderea suprafeţei fondului forestier, „prioritatea zero” a Regiei Naţionale a Pădurilor


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), Gheorghe Nichiforel, a participat luni dimineaţă la instalarea în funcţie a noului director al Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, şi a declarat că „prioritatea zero” a Ministerului Agriculturii şi RNP o constituie extinderea suprafeţei fondului forestier cu 680.000 de hectare până în 2012, ceea ce reprezintă o creştere de trei la sută. Nichiforel a mai adăugat că până în 2035, mărimea fondului forestier ar urma să crească cu două milioane de hectare.

Potrivit directorului adjunct al RNP, anual, suprafaţa împădurită ar trebui să crească cu 78.000 ha, iar ADS împreună cu Direcţiile Silvice şi Inspectoratele Teritoriale Regionale de Regim Silvic şi Vânătoare vor trebui să identifice suprafeţele care trebuie să fie împădurite, urmând ca apoi, prin Hotărâre de Guvern, să fie transferate în fondul forestier de stat. Nichiforel a precizat că sunt două proiecte de HG pentru împădurirea de terenuri degradate de 5.600 ha în Brăila şi de 1.095 ha în Olt.

El a menţionat că urmează să fie promovată o Ordonanţă de Urgenţă care va stabili normele legale privind modul în care se va acţiona pentru depistarea şi împădurirea terenurilor degradate. „Se va merge până acolo încât terenurile excesiv degradate vor fi expropriate dacă proprietarul nu va fi de acord altfel”, a spus directorul adjunct al RNP. Totodată, Nichiforel a mai adăugat că, vor fi inventariate toate „golurile” din fondul forestier de stat, urmând ca apoi să fie reîmpădurite şi redimensionate pepinierele în funcţie de solicitări.


Intră acum și în grupul de