Plan Roșu de intervenție la un accident cu victime multiple urmat de răsturnarea unei cisterne cu metanol în Pasul Mestecăniș, un nou exercițiu pentru perfecționarea echipelor ISU Suceava FOTO VIDEO

Pompierii militari suceveni au organizat, vineri, un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema <Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă al comunelor Pojorâta și Iacobeni, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru descarcerarea, efectuarea triajului medical de urgență, limitarea și înlăturarea consecințelor negative produse ca urmare a unui accident rutier din care au rezultat victime multiple. Punerea în aplicare a Planului Roșu de Intervenție.>

Potrivit ISU Suceava, scenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii unui accident rutier pe DN 17, în Pasul Mestecăniș.

Astfel, în jurul orei 11:00, prin intermediul numărului unic de urgență 112, participanții la trafic anunță faptul că un microbuz a intrat într-un autoturism, iar în eveniment sunt implicate în total 13 victime (9 din microbuz și 4 din autoturism). Două dintre victime erau aruncate în afara mașinii, pe carosabil, în stare de inconștiență.

Zona era acoperită de ceață, cu vizibilitate redusă, pe fondul unei atenționări Cod Portocaliu de fenomene meteo-hidrologice periculoase, manifestată prin căderi de precipitații masive. Pe acest fond, s-a produs și evenimentul din a doua situație tactică, în care o autocisternă ce transporta metanol a ieșit în afara șoselei, din cauza observării cu întârziere a accidentului rutier și a carosabilului umed. Șoferul a anunțat imediat evenimentul la 112 și a menționat faptul că sunt scurgeri de metanol.

Scopurile principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situații de urgență cauzate de accidente rutiere cu victime multiple, gestionarea evenimentelor rutiere în care sunt implicate substanțe cu destinație specială, precum și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” și structurile competente din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, menționează sursa citată.