Credincioşii catolici suceveni sărbătoresc Paștele, sărbătoarea bucuriei, cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii


Intră acum și în grupul de

Credincioşii catolici suceveni sărbătoresc, duminică, Paştele, sărbătoarea bucuriei, cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii

Credincioşii romano-catolici au celebrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Vigilia Pascală, simbolizând trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

 La Biserica Romano-Catolică Sf Ioan Nepomuk din Suceava, slujba a fost prezidată de preotul paroh Iosif Păuleț, fiind ajutat și de preotul greco-catolic Marius Mihai Chiriloaei care sărbătorește Paștele odată cu credincioșii creștin-ortodocși.

Credincioşii au luat lumină de la lumânarea pascală și apoi au asistat la Vigilia Pascală.

Preoții și credincioșii, cu lumânările aprinse, au intonat „Cristos a înviat!” și au participat la o procesiune în jurul bisericii.

La slujbă a asistat și primarul Sucevei, Ion Lungu.

La finalul slujbei, cei care nu au reușit să sfințească alimentele în cursul zilei de sâmbătă, au primit binecuvântarea.

În cadrul slujbei a fost prezentat și textul scrisorii pastorale a PS Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași.

„Să stăm mai aproape de cei care sunt copleşiţi de încercări şi dezamăgiri, pentru ca încrederea lor în Domnul să fie mai motivată; să fim alături de cei care, crezând că se descurcă şi fără Dumnezeu, aleg să se încreadă doar în propriile puteri şi capacităţi, ca şi ei să fie convinşi că viaţa îşi găseşte sens doar în Cel care a creat-o şi care îi poate oferi împlinire. Să ne apropiem cu mai multă căldură de cei care s-au îndepărtat de Biserică, arătându-se intoleranţi faţă de greşelile şi slăbiciunile ei, ca să înţeleagă adevărul că ea este pentru toţi un loc de purificare personală şi de regăsire comunitară a lui Dumnezeu. Să trăim cu toţii bucuria Învierii ca pe cel mai mare dar pe care-l putem primi de la cel ce este viaţa şi învierea noastră”, a transmis, printre altele PS Gherghel.

În ziua de Paști va fi oficiată a doua Sfântă Liturghie de la ora 11:00, urmată de Sf. Liturghie de la ora 18:00 de precedată de Adorația de la ora 17:00.

Preotul paroh Iosif Pauleț a anunțat că în a doua zi de Paști, deși nu este sărbătoare de poruncă, programul liturghiilor va fi ca în ziua de duminică, respectiv la 7:30, 11:00, 18:00, la Ițcani la ora 9:00, iar la Mihoveni la ora 11:00, iar marți și în toate zilele din Săptămâna Luminată, vor fi oficiate liturghii la 7:30 și 18:00.

Pauleț a amintit și de vizita Papei Francisc în această dieceză, fiind prima vizită a unui Suveran Pontif în Dieceza Iași și a subliniat că listele pentru cei care vor să participe la vizita papală din 1 iunie de la Iași sunt încă deschise.(N.B.)


Intră acum și în grupul de