Actorul Vladimir Zelenskiy l-a învins categoric pe Petro Poroșenko și va fi noul președinte al Ucrainei. El a promis că vor fi discutate posibilele căi de soluționare a problemelor stringente ale românilor din Ucraina


Intră acum și în grupul de

Actorul Vladimir Zelenskiy, cunoscut mai ales pentru că a jucat într-o telenovelă rolul unui actor care devine președinte a reușit să trasfere și în realitate această ficțiune câștigând al doilea tur de scrutin în fața președintelui actual Petro Poroșenko.

Potrivit datelor exit poll, Zelenskiy ar fi obținut 72,6 la sută din voturi.

Dacă în primul tur ala legerilor prezidențiale din Ucraina care au avut loc la 31 martie în lupta electorală s-au înscris 39 de candidați, în turul al doilea s-au confruntat  Vladimir Zelenskiy și Petro Poroșenko.

Sursa foto Facebook Vladimir Zelenskiy

Românii din Cernăuți speră că noul președinte al Ucrainei nu va uita de problemele comunității românești, arată agenția de știri din Cernăuți Bucpress, ai căror reporteri au stat de vorbă cu alegătorii din regiune.

Vladimir Zelenskiy, candidat la alegerile prezidențiale din Ucraina, a reacționat la apelul semnat de Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina” privind necesitatea soluționării problemelor românilor din Ucraina, prin respectarea drepturilor minorității românești, consfințite de Constituție și dreptul internațional. Răspunsul este cuprins într-o scrisoare semnată de Ionușas S.C., persoană de încredere a lui Zelenskiy.

Potrivit bucpress.eu, echipa lui Zelenskiy propune să fie discutate posibilele căi de soluționare a problemelor stringente ale românilor din Ucraina după alegerile prezidențiale din Ucraina în 2019.

”Foarte multe probleme nu au fost soluționate de la momentul proclamării independenței Ucrainei. Sperăm că subiectele abordate în apelul dumneavoastră vor deveni tema unei discuții largi în societate, iar subiecții inițiativei legislative deja în anul 2019 vor putea înainta spre examinarea Radei Supreme proiectele de legi respective”, se arată în scrisoarea transmisă de staff-ul lui Vladimir Zelenskiy.

De asemenea, în document este asigurată susținerea garanțiilor din partea statului, expuse în art. 11 al Constituției Ucrainei, „privind consolidarea dezvoltării națiunii ucrainene, conștiinței sale istorice, tradițiilor și culturii, dar și dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a tuturor popoarelor și minorităților naționale băștinașe din Ucraina”.(N.B.)


Intră acum și în grupul de