Firmă fantomă deschisă la Suceava de un bărbat ce a pretins că este cetățean maghiar a produs o evaziune fiscală de 814.000 de lei. Procurorii l-au trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni alături de doi suceveni care s-au folosit de acesta pentru avantaje fiscale necuvenite

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a trei inculpaţi, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals privind identitatea, fals intelectual, fals în documente oficiale într-un caz privind producerea unei evaziuni de 814.000 de lei.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au constatat că un bărbat din vestul țării care a folosit acte de identitate false ale unui cetățean maghiar a reușit să deschidă o firmă în Suceava prin intermediul căreia a furnizat documente contabile false pentru prejudicierea bugetului de stat.

Astfel, bărbatul a falsificat un paşaport şi două cărţi de identitate pe numele unui cetăţean maghiar, aplicând pe aceste acte fotografia sa, iar în data de 07.11.2014 a ajuns în municipiul Suceava unde a efectuat demersuri pentru înfiinţarea societăţi comerciale în care să aibă calitatea de asociat unic şi administrator.

Folosind identitatea cetăţeanului maghiar, acesta a completat cu numele cetăţeanului maghiar toate înscrisurile necesare înfiinţării societăţii, pe care le-a folosit la un cabinet de avocat care i-a acordat consultanţă, la biroul unui notar public, la Oficiul Registrului Comerţului Suceava şi la unităţi bancare din judeţul Suceava, unde pe numele societăţii a deschis conturi.

El  a încheiat şi prelungit, sub aceeași identitate, contracte de comodat pentru sediul societăţii comerciale, în municipiul Suceava, sediu cu caracter fictiv, nefiind desfăşurate la acest sediu nici un fel de activităţi comerciale.

Pentru a obţine venituri, în cursul anilor  2014 și 2015 a emis în fals 16 facturi fiscale către o societate de pe raza judeţului Suceava prin care a simulat livrări de bunuri, în scopul obţinerii de către societatea suceveană de avantaje fiscale necuvenite, înlesnind în acest mod obţinerea acestora, iar firma suceveană a  înregistrat în evidenţa contabilă facturile fiscale fictive prejudiciind bugetul de stat cu suma de 687.718 lei, constând în impozit pe profit şi TVA.

Același fals cetățean maghiar a emis alte două facturi false către o altă societate suceveană prejudiciind bugetul de stat cu suma de 126.480 lei, constând în TVA.

Pentru a crea impresia că tranzacţiile efectuate sunt reale, contravaloarea acestor facturi a fost achitată de către beneficiarii facturilor prin virament bancar, însă sumele au fost retrase de către falsul mahiar de fiecare dată în ziua efectuării plăţii şi nu au fost folosite pentru o eventuală activitate economică a firmei sale.

În toată activitatea prezentată anterior, acesta a folosit permanent identitatea cetăţeanului maghiar, cu care a figurat în calitate de administrator al societăţii sale, identitatea sa reală fiind descoperită de către organele de urmărire penală în cadrul prezentei cauze, precizează procurorii.

Prejudiciul total în acest caz este de 814.198 lei, fiind dispuse măsuri asigurătorii prin sechestru pe bunuri în valoare de aproximativ 260.000 de lei.

Dosarul urmează să fie judecat de Tribunalul Suceava. (N.B.)