Poliția Suceava: Indisciplina pietonilor, viteza excesivă și abaterile bicicliștilor, între principalele cauze ale accidentelor rutier în județul Suceava în primele luni ale acestui an. Numai în ultima săptămână doi suceveni au fost accidentați mortal pentru că au au traversat strada neregulamentar

Poliția Județeană Suceava a reluat, sâmbătă, apelul către suceveni pentru respectarea legislației rutiere în vederea evitării producerii de accidente cu consecințe grave.

Astfel, indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave în judeţul Suceava, iar aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

Traversarea neregulamentară a pietonilor și viteza neadaptată la condițiile de drum au fost principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave în primele trei luni ale anului 2019, iar pe lângă cele două cauze principale de producere a accidentelor, abaterile bicicliștilor se evidențiază în trimestrul I 2019, cu un număr semnificativ de accidente rutiere.

Potrivit Poliției Județene Suceava, în primele trei luni ale anului 2019 s-au produs 7 accidente grave pe fondul traversării neregulamentare de către pietoni, cu unul mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut în urma cărora au murit trei pietoni, iar patru au fost răniți grav.

Din păcate, doar în ultima săptămână, două persoane vârstnice din mediul rural au decedat în accidente rutiere pe fondul traversării neregulamentare.

Astfel, după accidentul mortal de la Marginea, vineri la prânz, un bărbat de 41 ani, din orașul Podu Iloaiei în timp ce conducea autoturismul pe DN 17 Dorna Candrenilor, a surprins și accidentat grav pe o localnică de 74 ani, pieton, care se angajase în traversarea drumului prin loc nepermis și fără să se asigure,  din partea stânga spre dreapta. În timp ce femeia era transportată către U.P.U. Suceava,  a decedat.

Poliția Județeană Suceava mai arată că o altă problemă care generează un risc crescut este consumul de alcool și deplasarea în calitate de pietoni pe partea carosabilă a unor persoane aflate în stare de ebrietate.

Spre exemplu, vineri seara, un bărbat de 44 ani, din orașul Gura Humorului, s-a angajat în traversarea neregulamentară a Bulevardului Bucovina dinspre stânga spre dreapta, prin loc nemarcat şi fără să se asigure corespunzător, iar când a ajuns pe sensul de circulaţie Frasin spre Suceava, s-a dezechilibrat şi s-a lovit de hayon-ul unui autoturism staționat, după care s-a agăţat în cârligul de remorcare al acestuia şi a căzut pe partea carosabilă.

În urma impactului, bărbatul de 44 de ani a fost transportat cu ambulanţa la Spitalului orăşenesc Gura Humorului, unde, în urma consultului medical de specialitate s-a stabilit că nu prezintă leziuni, nefiind necesară internarea.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,79 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pietonul a fost sancţionat contravenţional pentru că a traversat drumul public prin loc nepermis.

Poliția Suceava arată că va intensifica activitățile preventive, de informare și responsabilizare, dar va acţiona cu femitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia.

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni. (N.B.)